Prezentare generală
Capitala: Nicosia
Limba oficială în UE: greaca
Stat membru al UE de la: 1 mai 2004
Moneda: euro (EUR). Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2008
Spațiul Schengen: Ciprul se află în proces de aderare la spațiul Schengen.
Cifre:
- Suprafața: 9 253 km2
- Populația: 933 505 (2024)
Sistem politic
Ciprul este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE (sau sunt eligibili să le obțină) sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul cipriot (Guvernul Republicii) nu exercită control efectiv. Ciprul are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE.
Comerț și economie
PIB-ul pe cap de locuitor al Ciprului este de 35 800 EUR, fiind situat sub media UE (37 600 EUR). PIB-ul țării reprezintă 0,2 % din PIB-ul total al UE.
(Sursă: Eurostat – PIB-ul pe cap de locuitor și PIB-ul în cifre)
(Sursă: Eurostat – exporturile și importurile în cifre)
Ciprul are 6 reprezentanți în Parlamentul European. Aflați cine sunt acești deputați europeni și urmăriți activitățile biroului Parlamentului European din Cipru.
Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În plus, reprezentanți ai guvernului cipriot din diferite domenii de politică se întâlnesc cu omologii lor de mai multe ori pe an, în cadrul reuniunilor Consiliului axate pe respectivele domenii.
Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum are Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.
Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în diferitele domenii de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.
Președinția Consiliului UE i-a revenit și îi va reveni Ciprului în perioada:
iulie - decembrie 2012 | ianuarie - iunie 2026
Comisarul european desemnat de Cipru este Stella Kyriakides, având ca portofoliu sănătatea și siguranța alimentară.
Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”. Aflați mai multe despre Reprezentanța Comisiei în Cipru.
Ciprul are 5 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în fiecare țară în parte.
Ciprul are 5 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.
Comunicarea dintre Cipru și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Ciprului în UE – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt cunoscute și luate în calcul cât mai mult posibil în UE.
Bugete și finanțare
Cu cât contribuie și cât primește Ciprul de la UE?
Bugetul UE este instrumentul menit să garanteze că Europa rămâne o forță democratică, pașnică, prosperă și competitivă. UE îl utilizează pentru a-și finanța prioritățile și proiectele mari pe care majoritatea țărilor UE nu le-ar putea finanța pe cont propriu.
Beneficiile care decurg din statutul de membru al UE depășesc cu mult valoarea contribuțiilor la bugetul UE, așa cum o arată numeroase exemple. Toate statele membre beneficiază de pe urma participării la piața unică, a unei abordări partajate a provocărilor comune legate de migrație, terorism și schimbările climatice, precum și a unor câștiguri concrete precum îmbunătățirea infrastructurii de transport, modernizarea și digitalizarea serviciilor publice și tratamentele medicale de vârf.
Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul UE este calculată în mod echitabil. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Când vorbim despre bugetul UE, nu vorbim despre cât dăm și cât primim, ci despre ce putem face împreună pentru un trai mai bun pentru toți oamenii, în Europa și în lume.
Cheltuielile și veniturile bugetului UE, pe țări și pe ani
Proiecte finanțate de UE în Cipru
Banii din bugetul UE contribuie la finanțarea de programe și proiecte în toate țările din UE. De exemplu, sunt folosiți pentru a construi drumuri, pentru a acorda granturi pentru cercetători, pentru a proteja mediul etc.
Aflați mai multe despre modul în care beneficiază Ciprul de fondurile UE și de fondurile de redresare la nivel de țară sau de regiune.