EU:n strateginen ohjelma 2019–2024
Toukokuussa 2019 pidettyjen Euroopan parlamentin vaalien jälkeen Eurooppa-neuvosto asetti vuosien 2019–2024 strategisessa ohjelmassaan 4 painopistealaa, jotka ovat ohjanneet EU:n toimielinten työskentelyä näiden 5 vuoden aikana. EU-johtajat pyrkivät ottamaan ohjelmassa huomioon maailmantilanteen mahdollisuudet ja haasteet.
EU:n 4 painopistettä
Kansalaisten ja vapauksien suojelu
Varmistetaan EU:n ulkorajojen tehokas valvonta ja kehitetään edelleen kokonaisvaltaista muuttoliikepolitiikkaa. Torjutaan terrorismia sekä kansainvälistä rikollisuutta ja verkkorikollisuutta ja parannetaan EU:n kykyä selviytyä sekä luonnonkatastrofeista että ihmisen aiheuttamista katastrofeista.
Vahvan ja elinvoimaisen taloudellisen perustan kehittäminen
Rakennetaan kestävämpi talous syventämällä talous- ja rahaliittoa, jotta ollaan paremmin valmistautuneita mahdollisiin häiriöihin tulevaisuudessa, toteutetaan pankki- ja pääomamarkkinaunioni ja vahvistetaan euron kansainvälistä roolia, panostetaan osaamiseen ja koulutukseen, tuetaan eurooppalaisia yrityksiä, hyödynnetään digitalisaatiota ja luodaan vahva teollisuuspolitiikka.
Ilmastoneutraalin, vihreän, oikeudenmukaisen ja sosiaalisen Euroopan rakentaminen
Investoidaan ympäristöaloitteisiin, joilla parannetaan ilman ja veden laatua, edistetään kestävää maataloutta ja ylläpidetään ekosysteemejä ja luonnon monimuotoisuutta. Luodaan tehokas kiertotalous, jossa tuotteet suunnitellaan aiempaa pitkäikäisemmiksi ja energiatehokkaammiksi sekä entistä paremmin uudelleenkäytettäviksi, korjattaviksi ja kierrätettäviksi. Perustetaan toimivat EU:n energiamarkkinat, joiden avulla tuotetaan kestävää, turvallista ja kohtuuhintaista energiaa. Nopeutetaan siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin, parannetaan energiatehokkuutta ja vähennetään samalla EU:n riippuvuutta sen ulkopuolisista energialähteistä. Toteutetaan Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari.
Euroopan etujen ja arvojen edistäminen maailmassa
Rakennetaan vahva ulkopolitiikka, joka perustuu kunnianhimoiseen naapuruuspolitiikkaan EU:n 16 lähimmän itäisen ja eteläisen naapurin kanssa, ja luodaan kokonaisvaltainen kumppanuus Afrikan kanssa. Edistetään rauhaa, vakautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti. Varmistetaan vahva kauppapolitiikka, joka perustuu monenvälisyyteen ja sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestykseen. Otetaan suurempi vastuu turvallisuudesta ja puolustuksesta ja tehdään samalla tiivistä yhteistyötä Naton kanssa.
Komission painopisteet kaudella 2019–2024
Euroopan komission puheenjohtaja määritteli komissiolle 6 poliittista painopistettä vuosiksi 2019-2024. Ne perustuivat EU:n neuvoston strategiseen ohjelmaan ja Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien kanssa käytyihin keskusteluihin.
Komission 6 painopistettä
Euroopan vihreän kehityksen ohjelma
Muutetaan EU moderniksi, resurssitehokkaaksi ja kilpailukykyiseksi taloudeksi ja suojellaan samalla Euroopan luonnonympäristöä, torjutaan ilmastonmuutosta ja tehdään EU:sta hiilineutraali ja resurssitehokas vuoteen 2050 mennessä.
Euroopan digitaalinen valmius
Hyödynnetään digitalisaatiota investoimalla yrityksiin, tutkimukseen ja innovointiin, uudistetaan tietosuojaa, autetaan ihmisiä hankkimaan uuden teknologian edellyttämät taidot ja laaditaan tätä kehitystä tukevia sääntöjä.
Ihmisten hyväksi toimiva talous
Vahvistetaan EU:n taloutta niin, että samalla turvataan työpaikat ja vähennetään eriarvoisuutta, tuetaan yrityksiä, syvennetään talous- ja rahaliittoa ja toteutetaan pankki- ja pääomamarkkinaunioni.
Vahvempi EU maailmannäyttämöllä
Vahvistetaan EU:n ääntä maailmanpolitiikassa parantamalla EU:n asemaa vahvan, avoimen ja oikeudenmukaisen kaupan, monenvälisyyden ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen menestyksekkäänä toimijana. Lujitetaan suhteita naapurimaihin ja kumppaneihin ja vahvistetaan EU:n siviili- ja sotilasvoimavaroihin perustuvaa kriisinhallintakykyä.
Eurooppalaisen elämäntavan edistäminen
Puolustetaan perusoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta, jotka toimivat yhdenvertaisuuden, suvaitsevaisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden linnakkeina. Puututaan turvallisuusriskeihin, suojellaan kuluttajia ja lisätään heidän vaikutusmahdollisuuksiaan, kehitetään laillista ja turvallista muuttoliikejärjestelmää samalla kun valvotaan tehokkaasti EU:n ulkorajoja, uudenaikaistetaan EU:n turvapaikkajärjestelmää ja tehdään tiivistä yhteistyötä kumppanimaiden kanssa.
Uutta vauhtia eurooppalaiselle demokratialle
Vahvistetaan Euroopan demokraattisia prosesseja syventämällä suhteita Euroopan parlamenttiin ja kansallisiin parlamentteihin, suojellaan EU:n demokratiaa ulkoiselta vaikuttamiselta, varmistetaan lainsäädäntöprosessin avoimuus ja lahjomattomuus sen kaikissa vaiheissa ja otetaan EU:n kansalaiset laajemmin mukaan EU:n tulevaisuuden muovaamiseen.