Ugrás a fő tartalomra
Szav azz te is. Ne más döntsön helyetted.
2024. évi európai választások

A 2024-es európai választásokra június 6–9. (csütörtök és vasárnap) között került sor. 

EU-szerte emberek milliói adták le a szavazatukat, hogy megválasszák azokat, akik képviselni fogják őket az Európai Parlamentben, a világ egyetlen közvetlenül választott transznacionális törvényhozói közgyűlésében.

Mi történik a választások után?

A választásokat követő hetekben és hónapokban az újonnan megválasztott Európai Parlament megválasztja új vezető tisztviselőit, és folytatja a 2019–2024-es ciklusban be nem fejezett jogalkotási munkát.

Az európai parlamenti képviselők szavaznak az Európai Bizottság új elnökének – az uniós országok vezetői által javasolt – személyéről is, majd jóváhagyják a biztosi testület egészét. Ezt követően az Európai Tanács kinevezi az új Európai Bizottságot.

Miről döntünk az európai választásokon?

Ötévente kerül sor európai választásokra, amelyek során a szavazók megválasztják az Európai Parlament tagjait. Az Európai Parlament tagjai képviselik a választópolgárok, köztük az Ön érdekeit, és részt vesznek az új jogszabályok kialakításában és elfogadásában. Ezen túlmenően az új kereskedelmi megállapodásokról is szavaznak, továbbá ellenőrzik az uniós intézményeket és az adófizetők pénzének elköltését.

alt=""

Tudjon meg többet az Ön régiójában rendelkezésre álló uniós forrásokról és arról, hogy mit tesz az EU az Ön mindennapi életének javításáért

Symbolic 2018

Az uniós vezetők közösen megvitatják, hogy az EU milyen irányvonalat és célokat kövessen a következő öt évben.

Miért fontos a szavazás?