Ugrás a fő tartalomra
Decentralizált ügynökség

Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE)

Logo of European Institute for Gender Equality

Áttekintés

Tevékenység

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) az Európai Unió egyik szakosodott ügynöksége. Átfogó feladata, hogy az EU-ban és az EU határain kívül egyaránt elősegítse a nemek közötti egyenlőség térnyerését. Ehhez kutatási eredményeket, adatokat és bevált módszereket hív segítségül, melyek előállítása, illetve azonosítása céljából az alábbi tevékenységeket végzi: 

  • Tanulmányokat készít és statisztikai adatokat gyűjt a nemek közötti egyenlőség helyzetéről az EU-ban.
  • Figyelemmel kíséri, hogy az EU hogyan tesz eleget nemzetközi kötelezettségvállalásainak a Pekingi Cselekvési Platformban foglaltakkal összhangban, és éves jelentésben összegzi az elért eredményeket.
  • Küzd a nőkkel szembeni erőszak ellen, és koordinálja az európai Fehér Szalag kampányt, melynek célja, hogy a férfiak is minél nagyobb számban kinyilvánítsák elkötelezettségüket az ügy iránt.
  • Megosztja a birtokában lévő ismereteket és online forrásokat az EU intézményeivel és tagállamaival, valamint a különböző szakterületeken tevékenykedő érdekelt felekkel, és támogatja őket abban, hogy minél hathatósabban fellépjenek a nemek közötti egyenlőtlenséggel szemben Európában és a világ más részein egyaránt.

Az EIGE többek között a következő szolgáltatásokat nyújtja:

Kik látják hasznát az ügynökség tevékenységének?

A nemek közötti egyenlőség európai tudásközpontjaként az EIGE:

  • segít az uniós intézményeknek és a tagállamoknak abban, hogy birtokában legyenek a szükséges információknak, és így tényeken alapuló döntéseket tudjanak hozni a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdéseket illetően;
  • összegyűjti és rendszerezi a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos információkat a civil társadalom, a tudományos intézmények, a nemzetközi szervezetek és a szociális partnerek számára;
  • utat mutat mindenki számára, aki szívén viseli a nemek közötti egyenlőség ügyét.

Kapcsolódó weboldalak

EIGE – Hírek és események

EIGE – Álláslehetőségek

Kapcsolat

Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE)

Név
Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE)
Honlap
https://eige.europa.eu/
E-mail-cím
eige [dot] secateige [dot] europa [dot] eu
Telefonszám
+370 5 215 7400
Postai cím
Gedimino pr. 16, 01103 Vilnius Lietuva, Litvánia
Közösségi média