Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés

Államforma, politikai rendszer

Görögország parlamentáris köztársaság. A kormány élén a miniszterelnök áll; a politikai hatalom jórészt az ő kezében van. Az állam élén az elnök áll, szerepe elsősorban protokolláris. A végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja.

Kereskedelem és gazdaság

Görögország egy főre jutó GDP-je (23 800 euró) az uniós átlag alatt van (35 500 euró), és az EU teljes GDP-jének 1,2%-át termeli meg.

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)

Forrás: Eurostat-adatok – export és import)

Görögország az EU-ban

Görögország az EU-ban

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Görögország a közös kasszába, és mennyit kap onnan?

Az uniós költségvetés az az eszköz, amely biztosítja, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. Azaz a nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményűek pedig kevesebbel járulnak hozzá a közös kasszához.

Az uniós költségvetés nem arról szól, mennyit adunk és mennyit kapunk, hanem arról, hogy közös erővel tegyünk azért, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindannyiunk számára.

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként

  

Uniós finanszírozású projektek Görögországban

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Görögországban, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Görögországban az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.