Glavni sadržaj

Pregled

Politički sustav

Grčka je parlamentarna republika. Premijer, šef vlade, ima najveću političku moć. Na čelu države je predsjednik, čija je uloga uglavnom protokolarna. Izvršnu vlast obavlja vlada.

Trgovina i gospodarstvo

BDP Grčke po stanovniku, koji iznosi 23 800 EUR, niži je od prosjeka EU-a (35 500 EUR). Grčki udio u ukupnom BDP-u EU-a iznosi 1,2 %.

(Izvor: Eurostat – podaci o BDP-u po stanovniku i BDP-u)

Izvor: Eurostat – podaci o izvozu i uvozu)

Grčka u EU-u

Proračun i financiranje

Koliko Grčka plaća u proračun EU-a, a koliko dobiva iz njega?

Proračun EU-a omogućuje da Europa bude demokratska i konkurentna sila u kojoj vladaju mir i blagostanje. Koristi se za financiranje prioriteta EU-a i velikih projekata koje većina država članica ne bi mogla financirati samostalno.

Koristi od članstva u EU-u znatno nadmašuju iznos koji države članice uplaćuju u proračun, a primjeri su brojni. Sve države članice sudjeluju u jedinstvenom tržištu, zajednički pristupaju rješavanju pitanja migracija, terorizma i klimatskih promjena te imaju konkretne koristi kao što su bolja prometna infrastruktura, modernizirane i digitalizirane javne usluge i najsuvremenija medicinska skrb.

Iznosi koje svaka država članica uplaćuje u proračun EU-a pravedno su raspoređeni: što je gospodarstvo neke zemlje veće, to ona više uplaćuje, i obrnuto.

Proračun EU-a nije samo uzimanje i davanje – njegova je svrha Europu i svijet učiniti boljim mjestom za sve nas.

Rashodi i prihodi u proračunu EU-a po zemlji i godini

  

Projekti koje EU financira u Grčkoj

Novcem iz proračuna EU-a financiraju se programi i projekti u svim državama članicama, primjerice za gradnju cesta, subvencioniranje istraživanja i zaštitu okoliša.

Doznajte više o prednostima financiranja EU-a za Grčku i sredstvima za oporavak zemlje ili određene regije.