Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Zajednički odgovor EU-a na pandemiju bolesti COVID-19

EU angažira sva sredstva kojima raspolaže kako bi se državama članicama pomoglo u koordinaciji nacionalnih odgovora, što uključuje pružanje objektivnih informacija o širenju virusa, mjerama koje su poduzete za njegovo suzbijanje te o mjerama za otklanjanje gospodarske i socijalne štete koju je uzrokovala pandemija.

S ove stranice možete pristupiti posebnim internetskim stranicama i resursima koje su objavili institucije i tijela EU-a i države članice EU-a.

Istaknute teme

 NextGenerationEU

NextGenerationEU

Ovo je NextGenerationEU. To je više od plana oporavka. To je jedinstvena prilika da iz pandemije izađemo jači, preobrazimo naša gospodarstva, stvorimo prilike i radna mjesta u Europi u kakvoj želimo živjeti.
Recovery plan for Europe

Europski plan oporavka

Čelnici EU-a postigli su dogovor o europskom planu oporavka. Iznos od 1,8 bilijuna eura usmjerit će Europu na put prema održivom i otpornom oporavku.
Coronavirus Response

Odgovor na pandemiju koronavirusa

Mjere Europske unije za sprečavanje širenja koronavirusa, potporu nacionalnim zdravstvenim sustavima i ublažavanje socioekonomskih posljedica pandemije.

Kronologija

Pregledajte slijed mjera koje su institucije EU-a poduzele od izbijanja krize.

Djelovanje EU-a

European Central Bank

Europska središnja banka

Naš odgovor na krizu koju je uzrokovao koronavirus – mjere monetarne politike i nadzora nad bankama

Europska solidarnost na djelu

Zemlje, regije i građani diljem EU-a pomažu svojim susjedima u ovim kriznim vremenima. U nastavku možete pronaći primjere te europske solidarnosti.

#EuropeansAgainstCovid19

Koronavirus: Europska solidarnost na djelu

Europljani protiv COVID-a 19

Borba protiv dezinformacija

Pandemiju bolesti COVID-19 u Europi prati val netočnih i obmanjujućih informacija, koje su često i opasne. Borba protiv dezinformacija, lažnih informacija i stranog uplitanja zajednički je napor svih europskih institucija, država članica EU-a, civilnog društva i internetskih platformi.

Kako se boriti protiv dezinformacija (Europski parlament)

Borba protiv dezinformacija (Vijeće Europske unije)

Borba protiv dezinformacija (Europska komisija)

Europski plan oporavka

Za lakše otklanjanje gospodarske i socijalne štete prouzročene pandemijom koronavirusa, poticanje europskog oporavka te čuvanje i otvaranje radnih mjesta Europska komisija predlaže sveobuhvatan europski plan oporavka, koji se temelji na iskorištavanju svih mogućnosti proračuna EU-a.

Europski plan oporavka (Vijeće Europske unije, najnovija događaja i vremenski okvir)

Europski plan oporavka (Europska komisija)

Države članice EU-a, Europski gospodarski prostor i Ujedinjena Kraljevina

Novosti