Skip to main content
Közös kül- és biztonságpolitikai ügynökség

Európai Védelmi Ügynökség (EDA)

European Defence Agency - Logo

Áttekintés

  • Szerep: Az EDA együttműködésen alapuló európai védelmi projektek végrehajtását támogatja, és közös platformot biztosít az európai honvédelmi minisztériumok számára.
  • Ügyvezető igazgató: Jiří Šedivý
  • tagok: 26 uniós tagország (Dánia kivételével)
  • Alapítás éve: 2004
  • Alkalmazottak száma: 140
  • Telephely: Brüsszel (Belgium)
  • Weboldal: EVÜ

Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) 2004-ben kezdte meg működését. Dánia kivételével a többi 26 uniós tagország képviselteti magát a szervezetben, amely a katonai erőforrások fejlesztését segíti.

Munkájával előmozdítja a védelmi együttműködést, és teret ad olyan új kezdeményezéseknek és megoldásoknak, amelyek javítják a védelmi képességeket. Az arra kész tagországoknak abban is segít, hogy közös védelmi képességekkel vértezzék fel magukat.

Az EDA kulcsszerepet játszik az EU közös biztonság- és védelempolitikájának (KBVP) gerincét adó képességek fejlesztésében.

A brüsszeli székhelyű, mintegy 140 fős ügynökséget Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke vezeti.

Milyen feladatokat lát el az ügynökség?

Az EDA európai dimenziót ad 26 uniós tagország védelmi képességeinek javításához (Dánia nem vesz részt ebben az együttműködésben).

Elősegíti a képességek kollaboratív fejlesztésére kész honvédelmi minisztériumok együttműködését.

Az ügynökség fogja össze az európai védelmi együttműködéssel kapcsolatos összes tevékenységet. Szakmai tapasztalatainak és hálózatainak köszönhetően tevékenysége a védelem csaknem teljes spektrumát lefedi, különösen a következők terén:

  • a követelmények összehangolása a műveleti képességek kibontakoztatása érdekében,
  • technológiademonstrációs rendszerek kifejlesztésére irányuló kutatás és innováció,
  • a közös biztonság- és védelempolitikai műveleteket támogató képzés és gyakorlatok.

Az EDA emellett az európai védelmi ipar megerősítésén fáradozik, és az egyes tagállamok katonai érdekelt felei felé összekötőként, illetve facilitátorként közvetíti a védelemre kiható uniós szakpolitikai törekvéseket.

2017 májusában a tagországok az ügynökség feladatkörének megszilárdítása mellett döntöttek, így többek között központi szerepet ruháztak rá az uniós finanszírozású védelmi tevékenységek terén.

Kik látják hasznát a tevékenységének?

Az uniós tagországok (EU-27, Dánia kivételével) mind előnyét látják annak, hogy az ügynökség rugalmas szemléletének köszönhetően saját egyedi védelmi igényeik szerint tudnak dönteni a különböző közös projektekben való részvételről.

Az ügynökség az európai honvédelmi minisztériumoknak segít kezelni a kapacitásbeli és a képzések terén mutatkozó hiányosságokat.

Az EDA néhány harmadik országgal(Norvégiával, Szerbiával, Svájccal és Ukrajnával) szintén együttműködik.

Kapcsolat

Név
Európai Védelmi Ügynökség (EDA)
Honlap
https://www.eda.europa.eu/
Telefonszám
+32 2 504 28 00
Fax
+32 2 504 28 15
Postai cím
Rue des Drapiers/Lakenweversstraat 17-23, 1050 Bruxelles/Brussel (Brüsszel), Belgium
Közösségi média