Skip to main content
Agenție descentralizată

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex)

Logo of European Border and Coast Guard Agency (Frontex)

Prezentare generală

  • Rol: FRONTEX ajută statele membre ale UE și țările asociate la spațiul Schengen să își gestioneze frontierele externe. De asemenea, contribuie la armonizarea controalelor la frontieră pe teritoriul Uniunii. Agenția facilitează cooperarea între autoritățile de frontieră din fiecare țară a UE, oferind asistență tehnică și expertiză.
  • Director: Fabrice Leggeri
  • Înființare: 2004
  • Angajați: 315
  • Buget: 250 milioane EUR
  • Sediu: Varșovia (Polonia)
  • Site: Frontex

Ce face

În ultimii ani, la frontierele externe ale Europei s-a înregistrat o creștere fără precedent a numărului de migranți și refugiați care doresc să intre pe teritoriul UE. Responsabilitatea pentru gestionarea controlului la frontiere le revine exclusiv țărilor care au frontiere externe. FRONTEX poate oferi însă asistență tehnică suplimentară țărilor UE care se confruntă cu presiuni severe exercitate de migrație.

În acest sens, agenția coordonează mobilizarea de echipamente tehnice suplimentare (de exemplu, aeronave și ambarcațiuni) și a personalului de frontieră specializat.

FRONTEX coordonează operațiuni maritime (de exemplu, în Grecia, Italia și Spania), dar și operațiuni la frontierele externe terestre, inclusiv în Bulgaria, România, Polonia și Slovacia. Agenția este, de asemenea, prezentă pe multe aeroporturi internaționale din Europa.

Frontex are mai multe domenii de competență, după cum se prevede în temeiul său juridic.

Printre acestea se numără:

  • analiza riscurilor - toate activitățile FRONTEX se bazează pe evaluarea riscurilor la adresa securității frontierelor UE. În acest scop, agenția evaluează ansamblul modelelor și tendințelor în ceea ce privește migrația ilegală și activitățile infracționale transfrontaliere la frontierele externe, inclusiv traficul de persoane. FRONTEX transmite concluziile acestor analize statelor membre și Comisiei și le utilizează în planificarea activităților proprii.
  • operațiunile comune - agenția coordonează desfășurarea de personal specializat și de echipamente tehnice (aeronave, nave și echipamente de control/supraveghere) la frontierele externe unde este nevoie de asistență suplimentară.
  • reacția rapidă - dacă o țară din UE se confruntă cu o presiune extremă la frontierele externe, în special cu sosirea unui număr mare de persoane provenind din afara UE, FRONTEX coordonează mobilizarea de echipe europene de polițiști de frontieră.
  • cercetarea - FRONTEX reunește experții în materie de control al frontierelor și din sectoarele cercetării și industriei pentru a se asigura că noile tehnologii răspund nevoilor autorităților care se ocupă de controlul la frontiere.
  • formarea - agenția elaborează standarde comune de formare pentru autoritățile de frontieră cu scopul de a armoniza cunoștințele în domeniu în UE și în țările asociate la spațiul Schengen. Această armonizare are rolul de a garanta că la trecerea unei granițe externe a UE controalele se efectuează aplicând standarde uniforme. De asemenea, le permite polițiștilor de frontieră din țări diferite să colaboreze în mod eficient pe durata participării la operațiuni comune coordonate de FRONTEX.
  • returnările comune - FRONTEX elaborează bune practici pentru organizarea returnării migranților și coordonează operațiunile comune de returnare (criteriile sunt însă stabilite de statele membre).
  • schimbul de informații - agenția elaborează și gestionează sisteme de informații care fac posibil schimbul rapid de informații între autoritățile de frontieră.

Beneficiari

În fiecare an, aproximativ 700 de milioane de persoane trec frontierele externe ale Europei.

Astfel, una din cele mai mari provocări este detectarea activităților ilegale fără a crea întârzieri pentru ceilalți călători.

Nu există controale permanente la frontieră între țările Schengen, prin urmare controalele la frontierele externe sunt și mai importante. Spațiul Schengen se bazează pe calitatea acțiunilor de control și supraveghere efectuate la frontierele externe de către celelalte țări din UE.

În spațiul Schengen, o mașină furată în Italia ar putea circula liber până la granița dintre Polonia și Ucraina. Cineva care intră în Finlanda cu un pașaport falsificat ar putea călători până în Portugalia fără să fie oprit. O victimă a traficului de persoane introdusă în Franța ar putea fi transportată până în Suedia.

Prin urmare, controalele la frontierele externe ale UE sunt vitale pentru toate statele membre. FRONTEX a devenit un punct central de contact și stabilește standarde pentru toți polițiștii europeni de frontieră. Agenția se asigură că informațiile esențiale (de exemplu, cele referitoare la documente falsificate, autoturisme furate sau traficanți de persoane) sunt transmise imediat tuturor autorităților de frontieră.

Combaterea criminalității transfrontaliere nu se limitează la schimbul de informații, ci implică și elaborarea unor soluții pe termen lung. FRONTEX face acest lucru prin conceperea de programe de perfecționare pentru polițiștii de frontieră din întreaga Europă.

Datorită FRONTEX, polițiștii de frontieră din UE colaborează acum mai strâns. Ei fac schimb de cunoștințe și informații, fiind astfel la curent cu ceea ce se întâmplă atât la frontierele proprii, cât și la toate frontierele externe ale UE. De asemenea, au posibilitatea de a se familiariza cu cele mai recente metode și tehnologii care ar putea îmbunătăți calitatea muncii lor. Nu în ultimul rând, se pot sprijini reciproc dacă o frontieră se confruntă cu o presiune neobișnuită.

Contact

Nume
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex)
Site
https://frontex.europa.eu/ro/
Număr de telefon
+48 22 205 95 00
Număr de fax
+48 22 205 95 01
Adresă poștală
Plac Europejski 6, 00-844 Warsaw, Polonia
Rețele sociale