Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Capitala: Vilnius

Limba oficială în UE: lituaniana

Stat membru al UE de la: 1 mai 2004

Moneda: euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2015

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 21 decembrie 2007

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Lituania este o republică parlamentară cu un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (președintele), care numește primul ministru. Parlamentul este un organism legislativ unicameral. Țara este împărțită în 60 de municipalități cu primari aleși prin vot direct.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Lituaniei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (29,9 %); industria (20,5 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (16,1 %).

56 % din exporturile Lituaniei se efectuează în UE (Letonia 9 %, Germania 8 % și Polonia 6 %). În afara UE, 13 % din exporturi se realizează către Rusia și 4 % către Statele Unite și respectiv Regatul Unit.

Importurile Lituaniei provin în proporție de 71 % din celelalte state membre ale UE (Germania și Polonia câte 13 % și Letonia 8 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Rusia (9 %) și din China (4 %).

Lituania și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 11 membri din Lituania. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de legătură al Parlamentului European în Lituania

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului lituanian participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Lituaniei în perioada:

iulie - decembrie 2013

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul desemnat de Lituania în cadrul Comisiei Europene este Virginijus Sinkevičius, care are ca portofoliu mediul, oceanele și pescuitul.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Lituania

Comitetul Economic și Social European

Lituania are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Lituania are 9 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Lituania și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Lituaniei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Lituania?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Lituania

Sumele cu care contribuie Lituania la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Lituania.