Glavni sadržaj

Pregled

Politički sustav

Litva je parlamentarna republika kojoj je na čelu predsjednik. Predsjednik imenuje premijera, šefa vlade. Parlament je jednodomno zakonodavno tijelo. Zemlja je podijeljena u 60 općina kojima upravljaju izravno izabrani načelnici.

Trgovina i gospodarstvo

BDP Litve po stanovniku, koji iznosi 31 600 EUR, niži je od prosjeka EU-a (35 500 EUR). Litavski udio u ukupnom BDP-u EU-a iznosi 0,4 %.

(Izvor: Eurostat – podaci o BDP-u po stanovniku i BDP-u) 

(Izvor: Eurostat – podaci o izvozu i uvozu)  

Litva u EU-u

Proračun i financiranje

Koliko Litva plaća u proračun EU-a, a koliko dobiva iz njega?  

Proračun EU-a omogućuje da Europa bude demokratska i konkurentna sila u kojoj vladaju mir i blagostanje. Koristi se za financiranje prioriteta EU-a i velikih projekata koje većina država članica ne bi mogla financirati samostalno.    

Koristi od članstva u EU-u znatno nadmašuju iznos koji države članice uplaćuju u proračun, a primjeri su brojni. Sve države članice sudjeluju u jedinstvenom tržištu, zajednički pristupaju rješavanju pitanja migracija, terorizma i klimatskih promjena te imaju konkretne koristi kao što su bolja prometna infrastruktura, modernizirane i digitalizirane javne usluge i najsuvremenija medicinska skrb.

Iznosi koje svaka država članica uplaćuje u proračun EU-a pravedno su raspoređeni: što je gospodarstvo neke zemlje veće, to ona više uplaćuje, i obrnuto.

Proračun EU-a nije samo uzimanje i davanje – njegova je svrha Europu i svijet učiniti boljim mjestom za sve nas.

Rashodi i prihodi u proračunu EU-a po zemlji i godini

 

Projekti koje u EU financira u Litvi

Novcem iz proračuna EU-a financiraju se programi i projekti u svim državama članicama, primjerice za gradnju cesta, subvencioniranje istraživanja i zaštitu okoliša.

Doznajte više o prednostima financiranja EU-a za Litvu i sredstvima za oporavak zemlje ili određene regije.