Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés

Államforma, politikai rendszer

Olaszország parlamentáris köztársaság. A kormány élén a miniszterelnök áll. A miniszterelnököt az államfő (elnök) nevezi ki. A parlament két kamarából áll: a képviselőházból és a szenátusból. Közigazgatásilag az országot 20 régió alkotja. Ezek közül öt különleges autonómiát élvez, és jogosult arra, hogy jogszabályokat hozzon bizonyos helyi vonatkozású ügyekben.

Kereskedelem és gazdaság

Olaszországban az egy főre jutó GDP 34 400 euró, ami az uniós átlag (35 500 euró) alatt van. Olaszország GDP-je az EU teljes GDP-jének 12,3%-át teszi ki.

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import)

Olaszország és az EU

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Olaszország a közös kasszába, és mennyit kap onnan?

Az uniós költségvetés eszköz, mely azt hivatott biztosítani, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös közelítésmódot alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. Azaz a nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményűek pedig kevesebbel járulnak hozzá a közös kasszához.

Az uniós költségvetés nem arról szól, mennyit adunk és mennyit kapunk, hanem arról, hogy közös erővel tegyünk azért, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindannyiunk számára.

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként

Uniós finanszírozású projektek Olaszországban

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Olaszországban, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Olaszországban az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.