Perustiedot
- Tehtävä: neuvoa-antava elin, joka edustaa työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä sekä muita eturyhmiä
- Presidentti: Oliver Röpke
- Jäsenet: 329 jäsentä kaikista EU-maista
- Perustettu: vuonna 1957
- Toimipaikka: Bryssel (Belgia)
- Verkkosivusto: Euroopan talous- ja sosiaalikomitea
Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on neuvoa-antava elin, jonka jäseninä on työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen sekä muiden eturyhmien edustajia. Se antaa lausuntoja EU-asioista EU:n neuvostolle, Euroopan komissiolle ja Euroopan parlamentille sekä toimii yhdyssiteenä unionin toimielinten ja kansalaisten välillä.
Mitä Euroopan talous- ja sosiaalikomitea tekee?
ETSK:n kautta eturyhmät voivat virallisesti vaikuttaa EU:n lainsäädäntöehdotuksiin. Sen päätehtävinä on
- varmistaa, että EU:n toimissa ja lainsäädännössä otetaan huomioon talouden ja yhteiskunnan olosuhteet, ja pyrkiä yhteistä hyvää palvelevaan konsensukseen
- toimia työntekijä- ja työnantajajärjestöjen sekä muiden eturyhmien vaikutuskanavana, käydä niiden kanssa vuoropuhelua ja edistää tällä tavoin niiden osallisuutta EU:ssa
- edistää Euroopan yhdentymisen arvoja ja ajaa osallistuvan demokratian ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden asiaa.
Kokoonpano
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsenet edustavat erilaisia kansalaisyhteiskunnan organisaatioita EU:ssa, muun muassa yrityksiä, ammattijärjestöjä ja muita eturyhmiä. Kukin maa valitsee omat jäsenensä, ja EU:n neuvosto nimittää heidät tehtävään viisivuotiseksi toimikaudeksi. Toimikausi voidaan uusia. Maakohtainen jäsenmäärä riippuu maan väkiluvusta.
Komitean jäsenet valitsevat keskuudestaan puheenjohtajan ja 2 varapuheenjohtajaa kahdeksi ja puoleksi vuodeksi kerrallaan. Jäsenet jakautuvat komitean sisällä kolmeen ryhmään:
- työnantajat
- työntekijät
- muut eturyhmät (esim. maataloustuottajat, kuluttajat).
Miten Euroopan talous- ja sosiaalikomitea toimii?
Euroopan parlamentti, EU:n neuvosto ja Euroopan komissio pyytävät ETSK:lta lausuntoja perussopimuksissa määrätyillä aloilla. Komitea voi antaa lausuntoja myös omasta aloitteestaan.
Komitean jäsenet tekevät työtä koko EU:n hyväksi ja ovat maansa hallituksesta riippumattomia. He kokoontuvat täysistuntoon 9 kertaa vuodessa. Lausunnot hyväksytään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.
Täysistuntojen valmistelusta vastaavat alakohtaiset erityisjaostot ja neuvoa-antava valiokunta ”teollisuuden muutokset”. ETSK seuraa EU:n strategioiden edistymistä nk. seurantaryhmien kautta.
ETSK vaihtaa tietoja ja käy keskustelua säännöllisesti alueellisten ja kansallisten talous- ja sosiaalineuvostojen kanssa kaikkialla EU:ssa.
ETSK:n yhteydet kansalaisiin
ETSK järjestää monenlaisia taide-, nuoriso- ja muita tapahtumia, joiden tavoitteena on tuoda EU:ta lähemmäksi kansalaisia.