Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Capitala: Atena

Limba oficială în UE: greaca

Stat membru al UE de la: 1 ianuarie 1981

Moneda: euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2001

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 1 ianuarie 2000

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Grecia este o republică parlamentară cu un șef de guvern (primul ministru), care are cea mai mare putere politică și un șef de stat (președintele), care are îndatoriri în mare parte ceremoniale. Puterea executivă aparține guvernului.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Greciei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (23,8 %); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (21,6 %) și activitățile imobiliare (15,9 %).

57 % din exporturile Greciei se efectuează în UE (Italia 11 % și Germania 8 %). În afara UE, 4 % din exporturi se realizează către Turcia și 4 % către Statele Unite.

Importurile Greciei provin în proporție de 57 % din celelalte state membre ale UE (Germania 12 % și Italia 9 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (8 %) și din Rusia (6 %).

Grecia și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 21 de membri din Grecia. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de legătură al Parlamentului European în Grecia

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului grec participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE i-a revenit Greciei în perioadele:

iulie - decembrie 1983 | iulie - decembrie 1988 | ianuarie - iunie 1994 | ianuarie - iunie 2003 | ianuarie - iunie 2014

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul desemnat de Grecia în cadrul Comisiei Europene este Margaritis Schinas, care ocupă funcția de vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Grecia

Comitetul Economic și Social European

Grecia are 12 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Grecia are 11 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Grecia și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Greciei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Grecia?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Grecia

Sumele cu care contribuie Grecia la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Grecia.