Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Capitala: Varșovia

Limba oficială în UE: poloneza

Stat membru al UE de la: 1 mai 2004

Moneda: zlotul polonez (PLN). Polonia se pregătește să adopte moneda euro.

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 21 decembrie 2007

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Polonia este o republică parlamentară cu un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (președintele). Structura guvernului este centrată pe consiliul de miniștri. Țara este formată din 16 provincii, bazate în mare parte pe regiunile sale istorice. Autoritatea administrativă la nivel provincial este partajată între un guvernator numit de guvern, o adunare regională aleasă și un executiv ales de adunarea regională.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Poloniei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (24,9 %); industria (24,2 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (15,3 %).

74 % din exporturile Poloniei se efectuează în UE (Germania 29 %, Cehia 6 % și Franța 5 %). În afara UE, 6 % din exporturi se realizează către Regatul Unit și 3 % către Rusia și respectiv Statele Unite.

Importurile Poloniei provin în proporție de 67 % din celelalte state membre ale UE (Germania 27 %, Țările de Jos 6 % și Italia 5 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (10 %) și din Rusia (4 %).

Polonia și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 52 de membri din Polonia. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de legătură al Parlamentului European în Polonia

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului polonez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Poloniei în perioada:

iulie - decembrie 2011

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul desemnat de Polonia în cadrul Comisiei Europene este Janusz Wojciechowski, care are ca portofoliu agricultura.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Polonia

Comitetul Economic și Social European

Polonia are 21 de reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Polonia are 21 de reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Polonia și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Poloniei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Polonia?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Polonia

Sumele cu care contribuie Polonia la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Polonia.