Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés

Államforma, politikai rendszer

Bulgária parlamenti köztársaság. Arányos képviseleten alapuló, egykamarás törvényhozó testülete van. Az első demokratikus választásokat 1990-ben tartották, röviddel a pártállam összeomlása után.

A kormány élén a miniszterelnök áll, és ő a végrehajtói hatalom fő képviselője. Az államfő a köztársasági elnök, aki elsősorban protokolláris szerepet tölt be, és korlátozott vétójoggal rendelkezik.

Bulgária egységes ország. A terület 28 régióra oszlik (oblaszt), a kormányzókat a miniszterelnök nevezi ki. A települési önkormányzatok nem rendelkeznek adóbeszedési jogkörrel, és nagymértékben függnek az állami költségvetésből folyósított költségvetési transzferektől.

Kereskedelem és gazdaság

Bulgária egy főre jutó GDP-je 22 000 euró, amely az uniós átlag (35 500 euró) alatt van. Az ország bruttó hazai terméke az EU teljes GDP-jének 0,5%-át teszi ki. 

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import

Bulgária az EU-ban

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Bulgária a közös kasszába, és mennyit kap onnan? 

Az uniós költségvetés az az eszköz, amely biztosítja, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. A nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményű tagállamok pedig kevesebbel járulnak hozzá az uniós büdzséhez. 

Az uniós költségvetés nem arról szól, mennyit adunk és mennyit kapunk, hanem arról, hogy közös erővel tegyünk azért, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindnyájunk számára.   

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként 

 

Uniós finanszírozású projektek Bulgáriában

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.  

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Bulgáriában, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Bulgáriában az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz