Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Sistem politic

Bulgaria este o republică parlamentară cu parlament unicameral bazat pe reprezentare proporțională. Primele alegeri democratice au avut loc în 1990, la scurt timp după prăbușirea statului comunist.

Prim-ministrul, care este șeful guvernului, deține cea mai puternică funcție executivă. Președintele este șeful de stat și are în principal puteri de reprezentare, dar și drepturi de veto limitate.

Bulgaria este o țară unitară. Teritoriul său este împărțit în 28 de regiuni (oblasturi) ai căror guvernatori sunt numiți de prim-ministru. Municipalitățile nu au competențe de colectare a impozitelor și depind în mare măsură de transferurile bugetare de la bugetul de stat.

Comerț și economie

PIB-ul pe cap de locuitor al Bulgariei este de 22 000 EUR, fiind situat sub media UE (35 500 EUR). PIB-ul țării reprezintă 0,5 % din PIB-ul total al UE. 

(Sursă: Eurostat - PIB-ul pe cap de locuitor și PIB-ul în cifre)

(Sursă: Eurostat - exporturile și importurile în cifre) 

Bulgaria și Uniunea Europeană

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Bulgaria de la UE? 

Bugetul UE este instrumentul menit să garanteze că Europa rămâne o forță democratică, pașnică, prosperă și competitivă. UE îl utilizează pentru a-și finanța prioritățile și proiectele mari pe care majoritatea țărilor UE nu le-ar putea finanța pe cont propriu.

Beneficiile care decurg din statutul de membru al UE depășesc cu mult valoarea contribuțiilor la bugetul UE, așa cum o arată numeroase exemple. Toate statele membre beneficiază de pe urma participării la piața unică, a unei abordări partajate a provocărilor comune legate de migrație, terorism și schimbările climatice, precum și a unor câștiguri concrete precum îmbunătățirea infrastructurii de transport, modernizarea și digitalizarea serviciilor publice și tratamentele medicale de vârf.

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul UE este calculată în mod echitabil. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. 

Când vorbim despre bugetul UE, nu vorbim despre cât dăm și cât primim, ci despre ce putem face împreună pentru un trai mai bun pentru toți oamenii, în Europa și în lume.   

Cheltuielile și veniturile bugetului UE, pe țări și pe ani 

 

Proiecte finanțate de UE în Bulgaria

Banii din bugetul UE contribuie la finanțarea de programe și proiecte în toate țările din UE. De exemplu, sunt folosiți pentru a construi drumuri, pentru a acorda granturi pentru cercetători, pentru a proteja mediul etc.  

Aflați mai multe despre modul în care beneficiază Bulgaria de fondurile UE și de fondurile de redresare la nivel de țară sau de regiune