Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés 

Államforma, politikai rendszer

Horvátország parlamentáris köztársaság. A kormányfő a miniszterelnök, az állam élén pedig a köztársasági elnök áll. Az államszervezet a három hatalmi ág, úgymint a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás szétválasztásán alapul. A parlament törvényhozói jogkörrel rendelkezik, és ellenőrzést gyakorol a kormány felett. A parlamenti képviselőket 4 évre választják meg. 

Kereskedelem és gazdaság

Horvátországban az egy főre jutó GDP 25 800 euró, ami elmarad az uniós átlagtól (35 500 euró). Horvátország az EU teljes GDP-jének 0,4%-át termeli meg.  

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)   

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import)   

Horvátország az EU-ban  

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Horvátország a közös kasszába, és mennyit kap onnan?  

Az uniós költségvetés eszköz, mely azt hivatott biztosítani, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.    

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.   

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. A nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményű tagállamok pedig kevesebbel járulnak hozzá az uniós büdzséhez.  

Az uniós költségvetés nem arról szól, mennyit adunk és mennyit kapunk, hanem arról, hogy közös erővel tegyünk azért, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindnyájunk számára.    

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként  

Uniós finanszírozású projektek Horvátországban   

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.   

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Horvátországban, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Horvátországban az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.