In het kort
Hoofdstad: Zagreb
Officiële EU-taal: Kroatisch
EU-lidstaat: sinds 1 juli 2013
Munteenheid: euro (€), lid van de eurozone sinds 1 januari 2023
Schengen: lid van de Schengenzone sinds 1 januari 2023
Cijfers:
- Oppervlakte: 56.594 km2
- Bevolking: 3.861.967 (2024)
(Bron: Eurostat - cijfers voor oppervlakte en bevolkingsaantal)
Staatsbestel
Kroatië is een parlementaire republiek met een eerste minister die het hoofd van de regering is en een president die staatshoofd is. De staatsinrichting is gebaseerd op een scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Het parlement heeft wetgevende macht en controleert de uitvoerende macht. De leden van het parlement worden verkozen voor een termijn van vier jaar.
Handel en economie
Het Kroatische bbp per hoofd van de bevolking van 28.700 euro ligt onder het EU-gemiddelde (37.600 euro). Daarmee is Kroatië goed voor 0,4% van het totale bbp van de EU.
(Bron: Eurostat – cijfers voor bbp per hoofd van de bevolking en bbp)
(Bron: Eurostat – cijfers voor in- en uitvoer)
Het Europees Parlement telt twaalf vertegenwoordigers uit Kroatië. Ontdek wie deze leden van het Europees Parlement zijn en volg de activiteiten van het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Kroatië.
In de Raad van de EU komen nationale ministers regelmatig bijeen om het beleid te coördineren en EU-wetgeving aan te nemen. Vertegenwoordigers van de Kroatische regering nemen verscheidene malen per jaar deel aan de zittingen van de Raad over hun beleidsterrein.
De Raad van de EU heeft geen permanente voorzitter (de Commissie en het Parlement wel). De werkzaamheden worden geleid door het land dat het voorzitterschap bekleedt, een taak die om de zes maanden rouleert.
Gedurende deze zes maanden zitten de ministers van de regering van dat land de vergaderingen voor. Zij helpen de agenda van Raadszittingen op diverse beleidsterreinen op te stellen en de dialoog met de andere EU-instellingen vlot te laten verlopen.
Voorzitterschappen van Kroatië:
januari-juni 2020
Kroatië heeft Dubravka Šuica aangewezen als Europees commissaris. Zij is vicevoorzitter, bevoegd voor Demografie en Democratie.
De Commissie heeft in elk EU-land een eigen kantoor, de zogenaamde vertegenwoordiging. Meer over de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Kroatië.
Kroatië heeft negen vertegenwoordigers in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dit adviesorgaan, dat werkgevers, werknemers en andere belangengroepen vertegenwoordigt, wordt geraadpleegd over wetsvoorstellen, zodat de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale situatie in de verschillende landen duidelijker worden.
Kroatië heeft negen vertegenwoordigers in het Europees Comité van de Regio’s, dat de regionale en lokale overheden in de EU vertegenwoordigt. Dit adviesorgaan wordt geraadpleegd over voorgestelde wetgeving. Dat moet ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met het standpunt van elke regio in de EU.
Kroatië houdt contact met de EU-instellingen via zijn permanente vertegenwoordiging in Brussel. Als Kroatische “ambassade bij de EU” is het haar voornaamste taak ervoor te zorgen dat de belangen en het beleid van het land worden gehoord en zo goed mogelijk worden verdedigd in de EU.
Begroting en financiering
De EU: hoeveel betaalt en ontvangt Kroatië?
De EU-begroting staat borg voor een democratisch, vreedzaam, welvarend en concurrerend Europa. De EU gebruikt haar begroting om prioriteiten en grote projecten te financieren die de meeste afzonderlijke EU-landen alleen niet zouden kunnen financieren.
De voordelen van het EU-lidmaatschap zijn aanzienlijk groter dan de omvang van de bijdragen aan de EU-begroting. Zie onderstaande voorbeelden. Alle lidstaten genieten de voordelen van de eengemaakte markt en van een gezamenlijke aanpak van de gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van migratie, terrorisme en klimaatverandering, en concrete voordelen zoals een betere vervoersinfrastructuur, gemoderniseerde en gedigitaliseerde overheidsdiensten en geavanceerde medische behandelingen.
De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht bepaald. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt.
De EU-begroting draait niet om geven en nemen, maar om een collectieve bijdrage om van Europa en de wereld een betere plek voor iedereen te maken.
Uitgaven en ontvangsten uit de EU-begroting per land en per jaar
Door de EU gefinancierde projecten in Kroatië
Met bijdragen uit de EU-begroting worden programma’s en projecten in alle EU-landen gefinancierd, zoals de aanleg van wegen, het subsidiëren van onderzoekers en milieubescherming.
Lees meer over hoe Kroatië profiteert van EU-financiering en herstelfondsen in uw land of regio.