Gå direkt till innehållet

Statsskick

Slovenien är en parlamentarisk och demokratisk republik. Premiärministern är regeringschef. Presidenten är landets statschef och väljs i allmänna val. Regeringen utövar både verkställande och administrativ makt. Premiärministern och de övriga ministrarna väljs av parlamentet. Landet är indelat i 212 kommuner. Det finns inga regioner.

 

Handel och ekonomi

Sloveniens BNP per capita är 31 900 euro. Det är under EU-genomsnittet på 35 500 euro och utgör 0,3 procent av EU:s totala BNP. 

(Källa: Eurostat – uppgifter om BNP per capita och BNP)

(Källa: Eurostat – uppgifter om export och import)

Slovenien i EU

Budget och finansiering

Hur mycket bidrar Slovenien med och hur mycket får man tillbaka från EU?  

EU-budgeten ska bidra till fortsatt demokrati, fred, välstånd och konkurrenskraft i EU. Den används för att finansiera EU:s prioriteringar och stora projekt som de flesta EU-länder inte kan finansiera på egen hand.  

Fördelarna med EU-medlemskapet är betydligt större än ländernas bidrag till EU-budgeten. Alla EU-länder gynnas till exempel av den inre marknaden, gemensam hantering av migration, terrorism och klimatförändringar och bättre transportinfrastruktur, moderna och digitala offentliga tjänster och avancerad sjukvård.   

Medlemsländernas bidrag till EU:s budget är rättvist fördelat. Ju större landets ekonomi är, desto mer betalar man – och vice versa.  

EU-budgeten handlar inte om att ge och ta utan om att tillsammans bidra till att göra EU och övriga världen till en bättre plats för oss alla.    

EU:s utgifter och inkomster per land och år  

 

EU-finansierade projekt i Slovenien 

Pengarna från EU-budgeten hjälper till att finansiera program och projekt i alla EU-länder, t.ex. vägbyggen, forskning och miljöskydd.   

Läs mer om EU-finansierade projekt i Slovenien och hur återhämtningsfonderna används