Preskoči na glavno vsebino

Europa Analytics

O storitvi Europa Analytics

Europa Analytics je storitev Evropske komisije, ki meri uspešnost in učinkovitost njenih spletišč na portalu EUROPA.

Infrastruktura in tudi programska oprema sta pod popolnim nadzorom Evropske komisije in skladni z veljavno zakonodajo EU o varstvu podatkov.

Varstvo osebnih podatkov pri storitvi Europa Analytics je preverila in potrdila pooblaščena oseba Evropske komisije za varstvo podatkov.

Storitev Europa Analytics vzdržuje Generalni direktorat Komisije za komuniciranje, nudi pa se lastnikom spletišč v celotni Evropski komisiji, da se tako zagotavljajo ciljna usmerjenost, ustreznost in stroškovna učinkovitost naših spletnih komunikacij.

TStoritev je prisotna na spletiščih in straneh v lasti Komisije z domeno europa.eu in njenimi poddomenami, izvaja pa se predvsem na glavni poddomeni Komisije ec.europa.eu.

Evropska komisija v imenu vseh institucij EU upravlja medinstitucionalno spletišče (vrhnje strani domene europa.eu). Storitev Europa Analytics je prisotna tudi na najvišjih straneh spletišča europa.eu, vendar je zanjo potrebno ločeno soglasje. Izjava o varstvu zasebnosti za medinstitucionalno spletišče je na voljo na naslovu.

Druge institucije in organi EU trenutno uporabljajo svoje sisteme za analizo podatkov. Več informacij boste našli na njihovih spletnih straneh s pravnim obvestilom.

Pravno obvestilo Evropske komisije

Informacije in ukrepi o varstvu podatkov

Lastni piškotki

Storitev Europa Analytics uporablja domeno europa.eu (ki jo uporabljajo spletišča evropskih institucij) in shranjuje lastne piškotke, ki potečejo in se samodejno odstranijo iz uporabnikove naprave po 13 mesecih.

Piškotek je majhna datoteka, ki jo spletišče ob obisku uporabnika shrani na njegovem računalniku ali mobilni napravi. Obstajata dve vrsti piškotkov: začasni (sejni) piškotki in trajni piškotki.

Več o piškotkih lahko izveste na naslovu

Piškotki, ki jih uporablja storitev Europa Analytics, omogočajo Evropski komisiji zbiranje naslednjih informacij o uporabnikih, na podlagi katerih se pripravljajo zbirna in anonimna statistična poročila o njihovi dejavnosti:

 • naslov internetnega protokola (IP) (anonimiziran)
 • lokacija: država, regija, kraj, približna zemljepisna širina in dolžina (geolokacija)
 • datum in čas zahtevka (obiska spletne strani)
 • naslov obiskane spletne strani (naslov strani)
 • spletni naslov obiskane strani (URL strani)
 • spletni naslov predhodno obiskane strani (URL napotitvene strani)
 • razločljivost zaslona na uporabnikovi napravi
 • lokalni čas obiska spletne strani
 • datoteke, ki jih je uporabnik kliknil in prenesel (prenos)
 • povezave na zunanjo domeno, ki jih je uporabnik kliknil (zunanja povezava)
 • trajanje priprave strani: potrebni čas, da spletni strežnik pripravi spletne strani in jih uporabnik naloži (hitrost nalaganja strani)
 • glavni jezik brskalnika (izbrani jezik)
 • različica brskalnika, različica vključkov brskalnika (PDF, Flash, Java), različica operacijskega sistema, identifikator naprave (uporabniški posrednik)
 • jezik obiskane strani
 • kampanje
 • iskalnik spletišča
 • dogodki

Za večjo točnost poročil so v lastnih piškotkih shranjene še naslednje informacije, ki jih nato zbere storitev Europa Analytics:

 • naključni edinstveni identifikator uporabnika
 • čas prvega obiska posameznega uporabnika
 • čas predhodnega obiska posameznega uporabnika
 • število obiskov posameznega uporabnika

Evropska komisija je v celoti odgovorna za podatke, ki jih zbere z lastnimi piškotki, in za njihov nadzor ter shranjuje podatke na strežnikih, ki so v celoti pod njenim nadzorom.

Zbrani podatki ne vsebujejo osebnih podatkov, naključnega edinstvenega identifikatorja uporabnika, ki ga ustvari programska oprema, pa ni mogoče uporabiti za identifikacijo posameznega uporabnika. Podatki se ne posredujejo drugim organizacijam za trženje, tržne raziskave ali v tržne namene.

Možnost „brez sledenja“

Možnost „brez sledenja“ lahko izberete, kadar želite spletiščem onemogočiti shranjevanje podatkov o svojih dejavnostih na spletu za kakršen koli namen, tudi za analizo, oglaševanje in družbene medije.

Če želite v svojem brskalniku omogočiti možnost „brez sledenja“, sledite spodnji povezavi:

Če na zgornjem seznamu brskalnikov ni vašega izbranega brskalnika, obiščite spletišče ponudnika za več informacij.

Soglasje za zbiranje anonimiziranih statističnih podatkov o vaših uporabniških izkušnjah z brskanjem

Storitev Europa Analytics pri odpiranju strani, na kateri je storitev omogočena, zabeleži uporabniško izkušnjo spletne navigacije. Hkrati se lahko pojavi namenska pasica, na kateri lahko piškotke sprejmete ali zavrnete.

Če piškotke zavrnete, boste s tem prekinili storitev Europa Analytics. Če se odločite, da svojo uporabniško izkušnjo z brskanjem po naših spletiščih prispevate kot del anonimiziranih statističnih podatkov, nam boste omogočili, da znatno izboljšamo učinkovitost, doseg in stroškovno učinkovitost naše komunikacije.

Če ste v svojem spletnem brskalniku omogočili možnost „brez sledenja“, bomo vašo odločitev spoštovali in storitev Europa Analytics tako ne bo obdelala vaše uporabniške izkušnje z brskanjem po spletiščih Komisije.

Če se odločite, da ne boste prispevali k anonimiziranim statističnim podatkom storitve Europa Analytics, to ne vpliva na vašo izkušnjo z navigacijo po naših spletiščih.

Soglasje lahko kadar koli umaknete ali podate. Za ogled trenutnega statusa in upravljanje soglasja odkljukajte spodnje okence:

Omejen dostop do informacij

Za vso podatkovno komunikacijo storitve se uporablja varnostni protokol HTTPS. Anonimizirana analitična poročila storitve Europa Analytics so dostopna prek avtentikacijskega sistema Evropske komisije (ECAS), in sicer samo uslužbencem evropskih institucij in zunanjim podizvajalcem z ustreznimi pooblastili, ki so odgovorni za analizo, razvoj in/ali redno vzdrževanje določenih spletnih strani.

Maskiranje uporabnikovega naslova IP

Storitev Europa Analytics uporablja mehanizem anonimizacije, ki samodejno maskira del uporabnikovega naslova IP in dejansko onemogoči identifikacijo posameznega uporabnika na portalu Europa prek naslova IP.

Upoštevajte, da se za statistične namene mesto in država izvora določita na podlagi popolnega naslova IP, se nato shranita in združita, preden se uporabi maska za anonimizacijo.

Dnevniki uporabnikov

Storitev Europa Analytics po 13 mesecih samodejno izbriše anonimne nezbirne podatke.

Evropska komisija hrani anonimne zbirne podatke za nedoločen čas za namene spletne statistike.

Kontakt

Morebitna vprašanja o shranjevanju in uporabi podatkov storitve Europa Analytics lahko pošljete s kontaktnim obrazcem na portalu europa.eu