Glavni sadržaj

Europa Analytics

Što je Europa Analytics

Europa Analytics je korporativna usluga za praćenje i evaluaciju djelotvornosti i učinkovitosti internetskih stranica Europske komisije na portalu Europa.

I infrastruktura i softver pod potpunom su kontrolom Europske komisije i u potpunosti ispunjavaju odredbe postojećeg zakonodavstva EU-a o zaštiti podataka.

Službenik za zaštitu podataka Europske komisije potvrdio je valjanost zaštite privatnosti koju Europa Analytics pruža.

Sustav održava Glavna uprava Komisije za komunikaciju te ga u obliku usluge nudi vlasnicima internetskih stranica u Europskoj komisiji, kojima Europa Analytics može služiti da osiguraju ciljanost, relevantnost i troškovnu učinkovitost svoje internetske komunikacije.

Iako je ta usluga općenito prisutna na stranicama na domeni europa.eu koje su u vlasništvu Komisije, upotrebljava se prvenstveno na glavnoj Komisijinoj poddomeni, ec.europa.eu.

Europska komisija održava međuinstitucijske internetske stranice (stranice najviše razine domene europa.eu) u ime svih institucija EU-a. Europa Analytics je prisutan i na svim stranicama najviše razine na domeni europa.eu, ali korisnici moraju dati zasebnu privolu za svaku od tih stranica ako žele odobriti upotrebu te usluge. Politika zaštite privatnosti koja se primjenjuje na međuinstitucijske internetske stranice dostupna je na adresi.

Druge institucije i tijela EU-a trenutačno upotrebljavaju vlastite analitičke sustave. Za više informacija posjetite njihove stranice s pravnim obavijestima.

Pravna obavijest Europske komisije

Zaštita podataka: informacije i mjere

Kolačići prve strane

Europa Analytics konfiguriran je tako da upotrebljava domenu europa.eu (domena internetskih stranica europskih institucija) i da pohranjuje kolačiće prve strane, koji se automatski uklanjaju s korisnikova uređaja kad isteknu, tj. nakon 13 mjeseci.

Kolačić je mali skup podataka koji internetska stranica pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj posjetitelja. Postoje dvije vrste kolačića – sesijski i trajni.

Za više informacija o našim kolačićima posjetite

Kolačići Europa Analyticsa omogućavaju Europskoj komisiji da prikuplja informacije o posjetiteljima koje se koriste za izradu agregiranih, anonimiziranih statističkih izvještaja o aktivnosti posjetitelja. Te se informacije sastoje od:

 • IP adrese (anonimizirane)
 • lokacije: države, regije, grada, približne geografske širine i dužine (geolokacijski podaci)
 • datuma i vremena (posjeta stranici)
 • naziva stranice kojoj se pristupa (page title, naziv stranice)
 • URL-a stranice kojoj se pristupa (page URL, URL stranice)
 • URL-a stranice kojoj se pristupilo prije trenutačne stranice (referrer URL, URL uputitelja)
 • razlučivosti zaslona korisnikova uređaja
 • vremena u posjetiteljevoj vremenskoj zoni
 • kliknutih i preuzetih datoteka (preuzimanja)
 • kliknutih poveznica na vanjske domene (vanjske poveznice)
 • vremena generiranja stranice: vremena potrebnog da web-poslužitelj generira stranicu i da je posjetitelj primi (brzina stranice)
 • glavnog jezika preglednika koji se upotrebljava (parametar Accept-Language)
 • verzije preglednika, dodataka preglednika (PDF, Flash, Java…), verzije operativnog sustava, identifikatora uređaja (parametar User-Agent)
 • jezika posjećene stranice
 • kampanja
 • pretraživanja stranice
 • događanja

Radi točnijeg izvješćivanja određeni podaci pohranjuju se i u kolačićima prve strane kako bi ih zatim prikupio Europa Analytics:

 • jedinstveni nasumično odabrani identifikacijski broj posjetitelja
 • vrijeme prvog posjeta određenog posjetitelja
 • vrijeme prethodnog posjeta određenog posjetitelja
 • broj posjeta određenog posjetitelja.

Europska komisija snosi punu odgovornost za podatke prikupljene putem kolačića prve strane i potpuno kontrolira te podatke jer ih pohranjuje na poslužitelje koje sama Europska komisija u potpunosti kontrolira.

Među prikupljenim podacima nema osobnih podataka. Nasumično softverski generiran jedinstveni identifikacijski broj posjetitelja ne može se upotrijebiti za identifikaciju određenog posjetitelja. Podaci se neće dijeliti s drugim organizacijama u svrhe oglašavanja, radi istraživanja tržišta ili u poslovne svrhe.

Opcija „Do Not Track” (nemoj pratiti)

„Do Not Track” (nemoj pratiti) je tehnologija koja posjetiteljima omogućuje da pri posjećivanju stranica budu isključeni iz praćenja u bilo koju svrhu, uključujući za potrebe analitičkih usluga, oglasnih mreža i društvenih platformi.

Odaberite odgovarajuću poveznicu da biste saznali kako se u vašem pregledniku aktivira opcija „Do Not Track”:

Ako preglednik koji koristite nije na popisu, informacije potražite na stranicama preglednika ili njegova proizvođača.

Privola za prikupljanje podataka o posjeti stranicama u svrhu anonimizirane statističke obrade

Prilikom otvaranja stranice na kojoj je uključena Europa Analytics služba registrira pretraživanje. U tom se trenutku može otvoriti obavijest i ponuditi vam hoćete li prihvaćati ili odbijati kolačiće.

Ako odbijete kolačiće, deaktivirat ćete i Europa Analytics. Ako dopustite da vaše ponašanje na našim internetskim stranicama bude uvršteno u anonimiziranu statističku obradu, pomoći ćete nam da znatno poboljšamo način, doseg i troškovnu učinkovitost naše komunikacije.

Ako ste u pregledniku aktivirali opciju „Do Not Track“, poštujemo vaš izbor pa u skladu s tim analitička usluga neće obrađivati vaš posjet stranicama Komisije.

Ako ne želite sudjelovati u anonimiziranoj statističkoj obradi, to ni na koji način neće utjecati na pregledavanje stranica tijekom posjeta.

Privola se može dati ili povući u bilo kojem trenutku. Ako želite vidjeti trenutačni status privole, kliknite na odgovarajuću kućicu:

Ograničen pristup informacijama

Svi analitički podaci šifrirano se prenose HTTPS protokolom. Anonimiziranim analitičkim izvješćima koja je izradio Europa Analytics može se pristupiti isključivo putem Sustava Europske komisije za provjeru autentičnosti (ECAS), a pristup je ograničen na osoblje institucija EU-a ili propisno ovlaštene vanjske suradnike, od kojih se može tražiti analiza, razvoj i/ili redovito održavanje određenih stranica.

Skrivanje IP adresa posjetitelja

Europa Analytics upotrebljava mehanizam anonimizacije IP-a koji automatski skriva dio IP adrese posjetitelja, čime se efektivno onemogućava da se na temelju IP adrese identificiraju pojedinačni posjetitelji stranica Europa.

Radi prikupljanja statističkih podataka na temelju potpune IP adrese utvrđuju se grad i država. Ti se podaci pohranjuju i agregiraju prije anonimizacijskog mehanizma.

Zapisnici o posjetiteljima

Europa Analytics automatski briše anonimizirane neagregirane podatke nakon 13 mjeseci.

Europska komisija pohranjuje anonimizirane i agregirane podatke na neodređeno vrijeme za potrebe analize.

Kontakt

Pitanja o tome kako se podaci Europa Analyticsa pohranjuju i upotrebljavaju možete postaviti putem obrasca za kontakt na stranici europa.eu.