Skip to main content
Agenția de politică externă și de securitate comune

Agenția Europeană de Apărare (AEA)

European Defence Agency - Logo

Prezentare generală

  • Role: AEA sprijină proiectele de cooperare în domeniul apărării și oferă un forum pentru ministerele europene ale apărării.
  • Director executiv: Jiří Šedivý
  • Membri: 26 de state membre ale UE (Danemarca nu este membră)
  • Înființare: 2004
  • Număr de angajați: 140
  • Sediu: Bruxelles (Belgia)
  • Site: AEA

Agenția Europeană de Apărare (AEA) a fost înființată în 2004. Ea ajută cele 26 de state membre (toate țările UE, cu excepția Danemarcei) să își dezvolte resursele militare.

Promovează colaborarea, lansează inițiative noi și propune soluții pentru îmbunătățirea capacităților de apărare. De asemenea, ajută statele membre care doresc să își dezvolte împreună capacitățile de apărare.

AEA are un rol fundamental în dezvoltarea capacităților care stau la baza politicii de securitate și apărare comună a UE (PSAC).

Cu sediul la Bruxelles și un personal format din aproximativ 140 de angajați, AEA este condusă de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.

Ce face AEA?

AEA sprijină 26 de state membre – toate țările din UE cu excepția Danemarcei – să își amelioreze capacitățile de apărare prin intermediul cooperării europene.

Agenția acționează drept catalizator pentru ministerele apărării care doresc să lucreze la proiecte de colaborare cu privire la capacitățile de apărare.

AEA este astfel un centru european în domeniul cooperării pentru apărare. Expertiza și rețelele sale îi permit să acopere un spectru larg al activităților din sectorul apărării, inclusiv:

  • armonizarea cerințelor privind asigurarea capacităților operaționale
  • cercetarea și inovarea în vederea dezvoltării demonstratorilor tehnologici
  • formarea și exercițiile de întreținere pentru sprijinirea operațiunilor derulate în cadrul politicii de securitate și apărare comune.

De asemenea, AEA depune eforturi în vederea consolidării industriei europene a apărării și acționează ca facilitator și interfață între părțile interesate din domeniul militar și politicile UE care au impact asupra apărării.

În mai 2017, statele membre au convenit să consolideze misiunea agenției, transformând-o inclusiv în operatorul central pentru activitățile din domeniul apărării finanțate de UE.

Cine sunt beneficiarii?

Statele membre ale UE (UE-27, cu excepția Danemarcei) beneficiază de abordarea flexibilă a agenției, care le permite să decidă dacă doresc să participe în funcție de nevoile lor în materie de apărare națională.

Agenția ajută ministerele europene ale apărării să își abordeze deficiențele legate de capacități și formare.

AEA a încheiat și acorduri cu unele țări din afara UE (Norvegia, Serbia, Elveția și Ucraina).

Contact

Nume
Agenția Europeană de Apărare (AEA)
Site
https://www.eda.europa.eu/
Număr de telefon
+32 2 504 28 00
Număr de fax
+32 2 504 28 15
Adresă poștală
Rue des Drapiers/Lakenweversstraat 17-23, 1050 Bruxelles/Brussel, Belgia
Rețele sociale