Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Capitala: Helsinki

Limbile oficiale în UE: finlandeza, suedeza

Stat membru al UE de la: 1 ianuarie 1995

Moneda: euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 1999

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 25 martie 2001

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Finlanda este o republică parlamentară cu un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (președintele). Guvernul central este la Helsinki, iar guvernele locale în cele 309 municipalități (orașe). Țara este formată din 19 regiuni și 70 de subregiuni. Cea mai mică regiune, Åland, este un arhipelag autonom situat în sud-vest. Regiunea Lappi, situată în nordul țării, include ținutul Saami, unde locuiește aproape jumătate din populația indigenă Saami a Finlandei. Membrii acestor comunități sunt cunoscuți și sub numele de laponi.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Finlandei erau: industria (20,3 %); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (20,6 %) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (14,0 %).

55 % din exporturile Finlandei se efectuează în UE (Germania 14 %, Suedia 10 % și Țările de Jos 7 %). În afara UE, 9 % din exporturi se realizează către Statele Unite și 5 % către China.

Importurile Finlandei provin în proporție de 72 % din celelalte state membre ale UE (Germania și Suedia 17 %, Țările de Jos 9 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Rusia (10 %) și din China (4 %).

Finlanda și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 14 membri din Finlanda. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de legătură al Parlamentului European în Finlanda

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului finlandez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE i-a revenit Finlandei în perioadele:

iulie - decembrie 1999 | iulie - decembrie 2006 | iulie - decembrie 2019

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul desemnat de Finlanda în cadrul Comisiei Europene este Jutta Urpilainen, care are ca portofoliu parteneriatele internaționale.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Finlanda

Comitetul Economic și Social European

Finlanda are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Finlanda are 9 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Finlanda și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Finlandei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Finlanda?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Finlanda

Sumele cu care contribuie Finlanda la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Finlanda.