Glavni sadržaj

Pregled 

Politički sustav

Finska je parlamentarna republika, kojoj je na čelu vlade premijer, a na čelu države predsjednik. Središnja vlast smještena je u Helsinkiju, a lokalne vlasti raspodijeljene su u 309 općina i gradova. Finska je podijeljena na 19 regija i 70 podregija. Najmanja regija, Åland, autonomni je arhipelag na jugozapadu zemlje. Sjeverna regija Laponija obuhvaća Domicilno područje naroda Sami, na kojem živi oko polovine finskog autohtonog naroda Sami (poznatih i kao Laponci).

Trgovina i gospodarstvo

Finska je na devetom mjestu u Europskoj uniji prema BDP-u po stanovniku, koji iznosi 39 000 EUR, što je znatno iznad prosjeka EU-a (35 500 EUR). Finski udio u ukupnom BDP-u EU-a iznosi 1,8 %.  

(Izvor: Eurostat – podaci o BDP-u po stanovniku i BDP-u)   

(Izvor: Eurostat – podaci o izvozu i uvozu)   

Finska u EU-u  

Proračun i financiranje

Koliko Finska plaća u proračun EU-a, a koliko dobiva iz njega?  

Proračun EU-a omogućuje da Europa bude demokratska i konkurentna sila u kojoj vladaju mir i blagostanje. Koristi se za financiranje prioriteta EU-a i velikih projekata koje većina država članica ne bi mogla financirati samostalno.    

Koristi od članstva u EU-u znatno nadmašuju iznos koji države članice uplaćuju u proračun, a primjeri su brojni. Sve države članice sudjeluju u jedinstvenom tržištu, zajednički pristupaju rješavanju pitanja migracija, terorizma i klimatskih promjena te imaju konkretne koristi kao što su bolja prometna infrastruktura, modernizirane i digitalizirane javne usluge i najsuvremenija medicinska skrb.   

Iznosi koje svaka država članica uplaćuje u proračun EU-a pravedno su raspoređeni: što je gospodarstvo neke zemlje veće, to ona više uplaćuje, i obrnuto.  

Proračun EU-a nije samo uzimanje i davanje – njegova je svrha Europu i svijet učiniti boljim mjestom za sve nas.    

Rashodi i prihodi u proračunu EU-a po zemlji i godini  

Projekti koje EU financira u Finskoj   

Novcem iz proračuna EU-a financiraju se programi i projekti u svim državama članicama, primjerice za gradnju cesta, subvencioniranje istraživanja i zaštitu okoliša.   

Doznajte više o prednostima financiranja EU-a za Finsku i sredstvima za oporavak zemlje ili određene regije.