Preskoči na glavno vsebino

Pregled

Glavno mesto: Rim

Uradni jezik(i) EU: italijanščina

Država članica EU: od 1. januarja 1958

Valuta: evro; članica evrskega območja od 1. januarja 1999

Schengensko območje: članica schengenskega območja od 26. oktobra 1997

Številčni podatkipovršinaprebivalstvobruto domači proizvod (BDP) na prebivalca v standardih kupne moči

Politični sistem

Italija je parlamentarna republika s predsednikom vlade (imenuje ga predsednik države) in predsednikom države. Italijanski parlament je dvodomen, sestavljata ga poslanska zbornica in senat. Država je razdeljena na 20 dežel, pet med njimi jih ima poseben avtonomni status, ki jim omogoča sprejemati zakone o nekaterih deželnih zadevah.

Lega na zemljevidu EU

Trgovina in gospodarstvo

Najpomembnejši gospodarski sektorji Italije leta 2020 so bili trgovina, promet, nastanitvene in gostinske dejavnosti (20,1 %), industrija (19,5 %) ter javna uprava, obramba, izobraževanje, zdravstvo in socialne storitve (17,5 %).

Blagovna menjava z državami EU predstavlja 51 % celotnega italijanskega izvoza (Nemčija 13 %, Francija 10 %), zunaj EU znaša izvoz v ZDA 10 % in v Švico 6 %.

Delež uvoza iz držav članic EU predstavlja 58 % (Nemčija 16 %, Francija 8 %, Nizozemska 6 %), zunaj EU znaša uvoz iz Kitajske 9 % in iz ZDA 4 %.

Italija v EU

Evropski parlament

Iz Italije prihaja 76 poslancev in poslank Evropskega parlamenta. Več o italijanskih poslancih in poslankah.

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Italiji

Svet EU

V Svetu EU se redno sestajajo ministri držav članic, sprejemajo zakonodajo EU in usklajujejo politike. Sej Sveta v zvezi s posameznimi področji politik se redno udeležujejo predstavniki italijanske vlade.

Predsedstvo Sveta EU

Svet EU nima stalnega predsednika, kot ga imata Komisija ali Evropski parlament, pač pa njegovo delo usmerja država, ki predseduje Svetu EU. Predsedstvo se menja vsakih šest mesecev.

V šestih mesecih predsedovanja posamezne države njeni ministri vodijo seje Sveta v zvezi s posameznim področjem, sodelujejo pri določitvi dnevnega reda sej in skrbijo za dialog z drugimi institucijami EU.

Italijansko predsedovanje Svetu EU:

julij–december 1959 | julij–december 1962 | julij–december 1965 | julij–december 1968 | julij–december 1971 | julij–december 1975 | januar–junij 1980 | januar–junij 1985 | julij–december 1990 | januar–junij 1996 | julij–december 2003 | julij–december 2014

Predsedstvo Sveta EU

Trenutno predsedstvo Sveta EU

Evropska komisija

Komisar v Evropski komisiji, ki ga je imenovala Italija, je Paolo Gentiloni. Pristojen je za gospodarstvo.

Komisija ima v vsaki državi EU svoje predstavništvo.

Predstavništvo Evropske Komisije v Italiji

Evropski ekonomsko-socialni odbor

Italija ima v Evropskem ekonomsko-socialnem odboru24 predstavnikov. Ta posvetovalni organ predstavlja delodajalce, delojemalce in druge interesne skupine ter pripravlja mnenja o predlagani zakonodaji EU, predvsem glede možnih sprememb delovnih in socialnih razmer v državah članicah.

Evropski odbor regij

Italija ima v Evropskem odboru regij, skupščini predstavnikov regionalnih in lokalnih oblasti EU, 23 predstavnikov. Ta posvetovalni organ pripravlja mnenja o predlagani zakonodaji in skrbi, da se upoštevajo stališča vsake posamezne regije EU.

Stalno predstavništvo pri EU

Stiki Italije z institucijami EU potekajo prek njenega stalnega predstavništva v Bruslju. Glavna naloga tega italijanskega „veleposlaništva v EU“ je skrbeti, da se italijanski interesi in politike v Evropski uniji kar najučinkoviteje uresničujejo.

Proračun in financiranje

Koliko Italija prispeva in koliko sredstev prejme

Finančni prispevki držav članic v proračun EU so določeni pravično glede na zmožnosti posamezne države. Močnejše je gospodarstvo države, več plača – in obratno.
Proračun EU ni namenjen prerazporejanju bogastva, temveč potrebam prebivalcev Evropske unije kot celote. 

Številčni podatki o proračunu EU, proračunskih prihodkih in odhodkih:

Projekti v Italiji, ki jih financira EU

Finančna sredstva, ki jih v proračun EU prispeva Italija, se porabijo za financiranje programov in projektov v vseh državah EU, denimo za gradnjo cest, raziskovalne dejavnosti, varstvo okolja.

Več o Italiji – prejemnici sredstev EU.