Skip to main content
European External Action Service - Logo

In het kort

  • Rol: Onderhoudt de diplomatieke betrekkingen van de EU met landen buiten de EU en leidt het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU
  • Hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid: Josep Borrell
  • Opgericht in: 2011
  • Locatie: Brussel (België)
  • Website: Europese Dienst voor extern optreden

De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) is de diplomatieke dienst van de EU. De dienst moet het buitenlands beleid van de EU samenhangender en doeltreffender maken om Europa meer invloed in te wereld te geven.

Wat doet de EDEO?

Enkele voorbeelden uit de praktijk:

Samenstelling

De Europese Dienst voor extern optreden wordt geleid door de EU-buitenlandcoördinator of hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. De EDEO beschikt over:

Hoe werkt de EDEO?

De hoge vertegenwoordiger is tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie. Hij vertegenwoordigt het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU in de hele wereld, coördineert het werk van de Europese Commissie voor de buitenlandse betrekkingen van de EU en zit vergaderingen van de ministers van buitenlandse zaken, defensie en ontwikkeling voor. Samen met de EU-landen en met behulp van nationale en EU-middelen voert hij het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU uit. Dit zorgt voor samenhang in het buitenlands beleid van de EU als geheel.

Buiten haar grenzen heeft de Europese Unie in veel landen vertegenwoordigingen, EU-delegaties , die te vergelijken zijn met ambassades.

De EDEO en u

Dankzij het buitenlands beleid en de buitenlandprogramma's van de EU krijgt u als onderdaan van een EU-land ook buiten de EU bescherming en kunt u er makkelijker gaan studeren of werken.

Contact opnemen met de EDEO? U kunt:

Contact

Europese Dienst voor extern optreden (EDEO)