Direct naar de inhoud
European External Action Service - Logo

Overzicht

  • Taak: Onderhoudt de diplomatieke betrekkingen van de EU met landen buiten de EU en leidt het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU
  • Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid: Josep Borrell
  • Opgericht: 2011
  • Locatie: Brussel (België)
  • WebsiteEuropese Dienst voor extern optreden

De Europese Dienst voor extern optreden (European External Action Service of EEAS) is de diplomatieke dienst van de EU. De EEAS moet het buitenlands beleid van de EU samenhangender en doeltreffender maken om Europa meer invloed in te wereld te geven.

Wat doet de EEAS?

Enkele voorbeelden uit de praktijk:

Samenstelling

De Europese Dienst voor extern optreden wordt geleid door de EU-buitenlandcoördinator of hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. De EEAS beschikt over:

Hoe werkt de EEAS?

De Hoge Vertegenwoordiger is tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie. Hij vertegenwoordigt het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU in de hele wereld, coördineert het werk van de Europese Commissie voor de buitenlandse betrekkingen van de EU en zit vergaderingen van de ministers van buitenlandse zaken, defensie en ontwikkeling voor. Samen met de EU-landen en met behulp van nationale en EU-middelen voert hij het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU uit. Dit zorgt voor samenhang in het buitenlands beleid van de EU als geheel.

Buiten haar grenzen heeft de Europese Unie in veel landen vertegenwoordigingen, EU-delegaties, die te vergelijken zijn met ambassades.

De EEAS en u

Dankzij het buitenlands beleid en de buitenlandprogramma's van de EU krijgt u als onderdaan van een EU-land ook buiten de EU bescherming en kunt u er makkelijker gaan studeren of werken.

Contact opnemen met de EEAS? U kunt:

  • een verzoekschrift indienen in verband met het buitenlands beleid
  • deelnemen aan een openbare raadpleging over het buitenlands beleid
  • uw vraag naar de EEAS mailen

Meer informatie

Jaarlijkse activiteitenverslagen van de EEAS

Contact

Europese Dienst voor extern optreden (EEAS)

Naam
Europese Dienst voor extern optreden (EEAS)
Website
https://www.eeas.europa.eu/_en
Telefoonnummer
+32 2 584 11 11
Sociale media