Parchetul European (EPPO) Uniunea Europeană
Direct la conținutul principal
Acesta este un site oficial al Uniunii EuropeneSite oficial al UE

Prezentare generală

  • Rol: investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE
  • Procurorul-șef european: Laura Codruța Kövesi
  • Operațional din: 2021
  • Sediu: Luxemburg (Luxemburg)
  • Site web: Parchetul European

Parchetul European (EPPO) este un parchet independent al Uniunii Europene. Scopul său este să protejeze bugetul Uniunii Europene și să îi trimită în judecată pe autorii infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. 

Ce face EPPO?

EPPO desfășoară investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în cadrul instanțelor competente ale statelor membre participante.

EPPO se ocupă de așa-numitele „infracțiuni PIF” enumerate în Directiva (UE) 2017/1371. Acestea includ: 

  • frauda transfrontalieră în materie de TVA care implică daune totale de cel puțin 10 milioane EUR
  • frauda în materie de cheltuieli și frauda vamală
  • corupția care prejudiciază sau riscă să prejudicieze interesele financiare ale UE
  • deturnarea de fonduri sau active ale UE de către un funcționar public
  • spălarea banilor
  • orice alte infracțiuni legate în mod indisolubil de una din categoriile anterioare.

În plus, EPPO se ocupă de urmărirea penală a infracțiunilor legate de participarea la un grup infracțional organizat – dacă obiectivul acestuia este comiterea unei infracțiuni PIF.

Componență

EPPO este alcătuit din două niveluri: nivelul central și nivelul descentralizat (național).

  • Nivelul central este format din procurorul-șef european, 22 de procurori europeni (dintre care doi sunt procurori-șefi adjuncți), directorul administrativ și personalul de sprijin.
  • Procurorul-șef european și procurorii europeni formează colegiul EPPO. Împreună, aceștia decid cu privire la chestiuni strategice și adoptă un regulament intern de procedură.
  • Nivelul descentralizat al EPPO este reprezentant de procurorii europeni delegați din statele membre participante. Până în prezent, 24 de state membre ale UE participă la cooperarea consolidată.

Cum funcționează EPPO?

Orice semnalare a unei posibile infracțiuni primită de EPPO este verificată și înregistrată în sistemul de gestionare a cazurilor, după care îi este atribuită unui procuror european delegat. Dacă se deschide o investigație, procurorul european delegat – cu sprijinul investigatorilor financiari și al analiștilor de caz ai EPPO și în colaborare cu poliția și cu autoritățile vamale și fiscale naționale – investighează cazul de la început până la sfârșit.

Camerele permanente ale EPPO monitorizează acțiunile întreprinse de procurorii europeni delegați. Fiecare cameră permanentă (15 în total) este alcătuită din trei procurori europeni din alte țări decât cea implicată în anchetă. Acest lucru creează un nivel suplimentar de independență.

La sfârșitul anchetei, cauza este judecată în fața instanțelor naționale. 

EPPO și dumneavoastră

În cazul în care aveți motive să suspectați că a fost săvârșită o infracțiune împotriva intereselor financiare ale UE, trebuie să o raportați către EPPO. Nu aveți obligația de a furniza documente justificative, dacă acestea nu sunt disponibile. Orice cetățean al UE, cetățean al unei țări terțe sau entitate juridică poate raporta o infracțiune către EPPO, în oricare din limbile oficiale ale UE, prin intermediul formularului online Raportarea unei infracțiuni la EPPO.

Informații suplimentare

Membri

Știri

Locuri de muncă la EPPO

Raportarea unei infracțiuni

Contact

Parchetul European

Nume
Parchetul European
Site
https://www.eppo.europa.eu/en
Adresă poștală

11 Avenue John F. Kennedy
1855 Luxemburg
Luxemburg

Rețele sociale