Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Capitala: Viena

Limba oficială: germană

Stat membru al UE de la: 1 ianuarie 1995

Moneda: euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 1999

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 1 decembrie 1997

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Austria este o republică parlamentară federală cu un șef de guvern (cancelarul) și un șef de stat (președintele). Țara este formată din 9 state (Bundesländer). Puterea executivă este exercitată atât de guvernele regionale, cât și de cel federal. Parlamentul federal are 2 camere: Camera Inferioară (Nationalrat), cu membri aleși prin vot direct, și Camera Superioară (Bundesrat), cu membri aleși de parlamentele regionale.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Austriei erau: industria (21,4 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (20,4 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (18,6 %).

69 % din exporturile Austriei se efectuează în UE (Germania 30 %, Italia 6 % și Franța 4 %). În afara UE, 6 % din exporturi se realizează către Statele Unite și 5 % către Elveția.

Importurile Austriei provin în proporție de 77 % din celelalte state membre ale UE (Germania 41 %, Italia 6 %, Cehia și Țările de Jos câte 4 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Elveția (5 %) și din China (4 %).

Austria și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 18 membri din Austria. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Austria

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului austriac participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit/va reveni Austriei în perioadele:

iulie - decembrie 1998 | ianuarie - iunie 2006 | iulie - decembrie 2018

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul desemnat de Austria în cadrul Comisiei Europene este Johannes Hahn, care are ca portofoliu bugetul și administrația.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Austria

Comitetul Economic și Social European

Austria are 12 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Austria are 12 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Austria și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Austriei în UE – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Austria?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Austria

Sumele cu care contribuie Austria la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Austria.