Overblik
Hovedstad: Wien
Officielt EU-sprog: Tysk
EU-medlemsland: siden 1. januar 1995
Valuta: euro. Medlem af euroområdet siden 1. januar 1999
Schengen: medlem siden 1. december 1997
Tal:
- Areal: 83.882 km2
- Befolkning: 9.158.750 (2024)
(Kilde: Eurostats tal for areal og befolkning)
Politisk system
Østrig er en føderal parlamentarisk republik med en kansler, der er regeringschef, og en præsident, der er statsoverhoved. Landet består af 9 delstater (Bundesländer). Både de regionale og de føderale myndigheder har udøvende magt. Det føderale parlament har to kamre: det direkte valgte underhus (Nationalrat) og overhuset (Bundesrat), som vælges af de regionale parlamenter.
Handel og økonomi
Østrig ligger på femtepladsen i Den Europæiske Union målt i BNP pr. indbygger med 46.200 euro, hvilket er et godt stykke over EU-gennemsnittet (på 37.600 euro). Det tegner sig for 2,8 % af EU's samlede BNP.
(Kilde: Eurostats tal for BNP pr. indbygger og BNP)
(Kilde: Eurostats tal for eksport og import)
Der er 20 repræsentanter fra Østrig i Europa-Parlamentet. Find ud af, hvem disse medlemmer af Europa-Parlamentet er, og følg med i arbejdet på Europa-Parlamentets kontor i Østrig.
I EU-Rådet mødes medlemslandenes ministre regelmæssigt for at vedtage EU-lovgivning og koordinere politikker. Repræsentanter for den østrigske regering deltager flere gange om året i Rådets møder inden for deres ansvarsområde.
Rådet har ikke den samme person som fast formand (som det er tilfældet for Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet). I stedet ledes arbejdet af det land, der har formandskabet for Rådet. Det skifter hvert halve år.
I løbet af det halve år er det pågældende lands ministre formænd for Rådets møder og med til at bestemme dagsordenen på de forskellige politikområder. De fremmer også dialogen med de øvrige EU-institutioner.
Datoer for østrigske formandskaber:
Juli-december 1998 | Januar-juni 2006 | juli-december 2018
Østrig har udnævnt Johannes Hahn som kommissær i Europa-Kommissionen. Han er ansvarlig for budget og administration.
Kommissionen er repræsenteret i de enkelte EU-lande af et nationalt kontor, en såkaldt repræsentation. Læs mere om Kommissionens repræsentation i Østrig.
Østrig har 12 repræsentanter i Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg. Det er et rådgivende organ, der repræsenterer arbejdsgivere, arbejdstagere og andre interessenter. Det høres om lovforslag og udtaler sig om de mulige konsekvenser for arbejdsforholdene og de sociale forhold i de forskellige lande.
Østrig har 12 repræsentanter i Det Europæiske Regionsudvalg, som er EU's forsamling af regionale og lokale repræsentanter. Det er et rådgivende organ, som høres om lovforslag for at sikre, at de tager hensyn til de enkelte regioner i EU.
Østrig kommunikerer også med EU-institutionerne gennem sin faste repræsentation i Bruxelles. Den har som den østrigske "EU-ambassade" til hovedopgave at sikre, at landets interesser og politikker tilgodeses bedst muligt i EU.
Budgetter og finansiering
Hvor meget betaler og modtager Østrig fra EU?
EU-budgettet skal sikre, at Europa forbliver demokratisk, fredeligt, velstående og konkurrencedygtigt. EU bruger det til at finansiere sine prioriteter og store projekter, som de fleste enkelte EU-lande ikke kan finansiere på egen hånd.
Fordelene ved EU-medlemskabet overstiger betydeligt størrelsen af bidraget til EU-budgettet. Det er der mange eksempler på. Alle medlemslande har gavn af det indre marked, den fælles tilgang til udfordringer i forbindelse med migration, terrorisme og klimaændringer og konkrete gevinster såsom bedre transportinfrastruktur, moderne og digitale offentlige tjenester samt lægebehandling på højeste niveau.
Hvor meget hvert enkelt EU-land betaler til EU's budget, beregnes på et retfærdigt grundlag: Jo større et lands økonomi er, desto mere betaler det – og omvendt.
EU-budgettet handler ikke om at give og tage – det handler om i fællesskab at gøre Europa og verden til et bedre sted for os alle.
EU-budgetudgifter og -indtægter pr. land og pr. år
EU-finansierede projekter i Østrig
Pengene på EU-budgettet er med til at finansiere programmer og projekter i alle EU-lande – f.eks. anlæg af veje, støtte til forskere og miljøbeskyttelse.
Læs mere om, hvordan Østrig drager fordel af EU-midler, og om genopretningsmidler i dit land eller din region.