Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés 

Államforma, politikai rendszer

Észtország parlamentáris köztársaság. A kormány élén a miniszterelnök áll, akit az elnök nevez ki, a parlament jóváhagyásával. A miniszterelnök felel a végrehajtó hatalommal felruházott kormány munkájáért. Az államfő az elnök, akit a parlament vagy az elektori kollégium választ meg 5 évre. Az országgyűlési képviselők (szám szerint 101 képviselő) megválasztására négyévente kerül sor. Az ország 15 megyére és 79 községre tagolódik. 

Kereskedelem és gazdaság

Észtország egy főre jutó GDP-je (30 100 euró) az uniós átlag alatt van (35 500 euró). Az ország az EU teljes GDP-jének 0,2 %-át termeli meg.  

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)   

 

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import)   

Észtország az EU-ban  

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Észtország a közös kasszába, és mennyit kap onnan?  

Az uniós költségvetés eszköz, mely azt hivatott biztosítani, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.    

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.   

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. A nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményű tagállamok pedig kevesebbel járulnak hozzá az uniós büdzséhez.  

Az uniós költségvetés nem arról szól, mennyit adunk és mennyit kapunk, hanem arról, hogy közös erővel tegyünk azért, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindnyájunk számára.    

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként  

Uniós finanszírozású projektek Észtországban   

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.   

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Észtországban, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Észtországban az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.