Glavni sadržaj

Pregled 

Politički sustav

Estonija je parlamentarna republika. Predsjednika vlade imenuje predsjednik države, a odobrava parlament. Premijer je zadužen za izvršnu vlast dodijeljenu vladi. Predsjednika države bira parlament ili izborni kolegij na pet godina. Parlament ima 101 zastupnika, koji se biraju svake četiri godine. Estonija je podijeljena na 15 okruga i 79 općina. 

Trgovina i gospodarstvo

BDP Estonije po stanovniku, koji iznosi 30 100 EUR, niži je od prosjeka EU-a (35 500 EUR). Estonski udio u ukupnom BDP-u EU-a iznosi 0,2 %.  

(Izvor: Eurostat – podaci o BDP-u po stanovniku i BDP-u)   

 

(Izvor: Eurostat – podaci o izvozu i uvozu)   

Estonija u EU-u  

Proračun i financiranje

Koliko Estonija plaća u proračun EU-a, a koliko dobiva iz njega?  

Proračun EU-a omogućuje da Europa bude demokratska i konkurentna sila u kojoj vladaju mir i blagostanje. Koristi se za financiranje prioriteta EU-a i velikih projekata koje većina država članica ne bi mogla financirati samostalno.    

Koristi od članstva u EU-u znatno nadmašuju iznos koji države članice uplaćuju u proračun, a primjeri su brojni. Sve države članice sudjeluju u jedinstvenom tržištu, zajednički pristupaju rješavanju pitanja migracija, terorizma i klimatskih promjena te imaju konkretne koristi kao što su bolja prometna infrastruktura, modernizirane i digitalizirane javne usluge i najsuvremenija medicinska skrb.   

Iznosi koje svaka država članica uplaćuje u proračun EU-a pravedno su raspoređeni: što je gospodarstvo neke zemlje veće, to ona više uplaćuje, i obrnuto.  

Proračun EU-a nije samo uzimanje i davanje – njegova je svrha Europu i svijet učiniti boljim mjestom za sve nas.    

Rashodi i prihodi u proračunu EU-a po zemlji i godini  

Projekti koje EU financira u Estoniji   

Novcem iz proračuna EU-a financiraju se programi i projekti u svim državama članicama, primjerice za gradnju cesta, subvencioniranje istraživanja i zaštitu okoliša.   

Doznajte više o prednostima financiranja EU-a za Estoniju i sredstvima za oporavak zemlje ili određene regije.