Gå til hovedindholdet

Fakta og tal om EU's opbygning

EU og medlemslandene

Oprettet: EU blev oprettet i 1951 efter Anden Verdenskrig af seks lande (Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Luxembourg og Nederlandene).

De nye medlemsstater: 27 lande.

Ansøgere om fremtidigt medlemskab: Der er ni kandidatlande og ét potentielt kandidatland:

Institutionel opbygning: EU har en unik struktur af institutioner, organer og agenturer, som alle arbejder for EU's og EU-borgernes fælles interesser. De syv EU-institutioner, otte EU-organer og mere end 30 decentrale agenturer er spredt over hele EU.

Valg: Der afholdes valg til Europa-Parlamentet hvert femte år for at vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet.

Mennesker, størrelse og åbne grænser

Befolkning: Der er over 448 millioner indbyggere i EU. De udgør 5,6 % af verdens befolkning.

Befolkningsudvikling: Eksperter anslår, at EU's befolkning vil vokse støt frem til 2026, hvorefter den forventes at falde til 420 millioner i 2100.

Multikulturelle samfund: Omkring 41 millioner indbyggere i EU er udenlandske statsborgere. Næsten 14 millioner af dem er statsborgere i andre EU-medlemsstater end den, de bor i. Resten er statsborgere i lande uden for EU. I gennemsnit kommer 3,1 % af de mennesker, der bor i et EU-land, fra et andet EU-land, og 6,1 % er statsborgere i et land uden for EU.

Areal: 4 millioner km². Tyskland har EU's største befolkning, og Frankrig er det største EU-land målt i areal. Malta er det mindste EU-land både med hensyn til indbyggere og areal.

Urbanisering: 39 % af EU's befolkning bor i en by, 36 % i mindre byer og forstæder og 25 % i landdistrikter.

Åbne grænser: Schengenområdet har gjort det muligt for folk at bevæge sig rundt uden grænsekontrol siden 1985. Det understøtter EU's princip om fri bevægelighed, som betyder, at alle EU-borgere kan rejse, arbejde og bo i et hvilket som helst EU-land uden særlige formaliteter. Alle EU-medlemsstater med undtagelse af Cypern og Irland er medlemmer af Schengenområdet. Bulgarien og Rumænien tiltrådte for nylig i marts 2024. Fire lande uden for EU (Island, Norge, Schweiz og Liechtenstein) er også en del af Schengen.

Økonomi, handel og offentlige finanser

Det indre marked: Den Europæiske Union fungerer som et indre marked bestående af de 27 EU-lande og med visse undtagelser fire lande uden for EU. Det betyder, at varer, tjenesteydelser, kapital og personer kan cirkulere frit uden tekniske, juridiske og bureaukratiske hindringer. 

Fælles valuta: Euroen, der blev indført i 1999, er den officielle valuta i 20 EU-lande. Disse lande er kendt som euro-området. Euroen har fremmet den europæiske integration ved at gøre det muligt for borgerne i euroområdet at drage fordel af det indre marked. De fleste EU-lande eksporterer mellem 50 % og 80 % af deres varer til andre lande i EU. 

BNP: Som en af verdens største økonomier er BNP eller den samlede værdi af alle varer og tjenesteydelser, der produceres i EU, 17 billioner euro. Tyskland har den største andel efterfulgt af Frankrig og Italien. Tjenesteydelser tegner sig for 72 % af EU's BNP og industrien for næsten hele den resterende del. 

Handel: EU er verdens største eksportør af forarbejdede varer og tjenesteydelser. Unionen tegner sig for omkring 14 % af den globale varehandel.

Handelspartnerne: USA er det største bestemmelsessted for EU's vareeksport, mens Kina udgør det største oprindelsesland for vareimport. EU's førende handelspartnere for tjenesteydelser er USA og Det Forenede Kongerige. 

EU-budgettet: EU har sit eget budget til at finansiere EU-prioriterer og store projekter, som de fleste EU-lande ikke ville kunne finansiere alene – enten på grund af projektets størrelse eller dets grænseoverskridende karakter. Det nuværende langsigtede budget løber fra 2021 til 2027 og beløber sig til ca. 2 billioner euro. 

Gæld: Det offentlige underskud i hele EU svarer til 3,5 % af BNP. Den konsoliderede bruttogæld i EU udgør 82 % af BNP, hvilket er et fald i forhold til stigningen i gælden i 2020 på 90 % under pandemien. Grækenland, Italien, Frankrig, Spanien og Belgien har den største gæld. Alle disse lande har en gældskvote på over 100 %. Luxembourg, Bulgarien og Estland har de laveste gældskvoter.

Energi og klima

Klimamål: EU er bannerfører i bekæmpelsen af klimaændringer og i at gøre økonomien grønnere med dets mål om at blive verdens første klimaneutrale kontinent inden 2050. Det er fast besluttet på at reducere nettodrivhusgasemissionerne med mindst 55 % i forhold til 1990-niveauet senest i 2030.

Emissioner: I løbet af det seneste årti er drivhusgasemissionerne fra EU's økonomi pr. ansat faldet med 26 %.

Fossile brændstoffer: 70 % af al energi i EU fremstilles stadig af kul, olie og gas. EU arbejder på at mindske sin afhængighed af andre lande med hensyn til brændstofimport, som i øjeblikket ligger på 63 %.

Vedvarende energi: 23 % af den energi, der forbruges i EU, er allerede vedvarende, og denne andel er konstant stigende. Vedvarende energikilder er nu den vigtigste kilde til elektricitetsfremstilling. Sverige er førende blandt EU-landene med næsten to tredjedele af sit energiforbrug fra vedvarende energikilder efterfulgt af Finland, Letland og Danmark. Irland, Malta, Belgien og Luxembourg har de laveste andele af vedvarende energi. 

Kilde: Eurostat - data fra  2022 data for fossile brændstofferenergivedvarende energienergiafhængighed , og drivhusgasemissionerne

Livskvalitet, job og ligestilling

Forventet levetid: Næsten 79 år for mænd og 84 år for kvinder.

Sundhed: 68 % af de personer, der bor i EU på 16 år eller derover, siger, at de føler, at de har et godt eller meget godt helbred. 

Demografisk forandring: I en stor del af Europa er det i de seneste årtier blevet observeret, at befolkningerne ældes. Dette vil få alvorlige konsekvenser for pensionsfonde, offentlige indtægter og levering af tjenesteydelser såsom sundhedspleje og social omsorg. Antallet af personer i den erhvervsaktive alder i EU i forhold til antallet af ældre faldt fra 3,8 i 2002 til 2,8 i 2022. Dette forhold vil fortsat falde. 

Arbejdsløshed: 6,1 %. Mere end dobbelt så mange unge i alderen 15-24 år er arbejdsløse (14,5 %). 

Arbejdsgivere: Servicesektoren er langt den største arbejdsgiver i EU med en andel på 74 %. Resten af arbejdsstyrken er fordelt mellem industrien, bygge- og anlægssektoren, landbrugs-, skovbrugs- og fiskerisektoren. 

Ligestilling: Selv om EU har gjort fremskridt med hensyn til ligestilling i de seneste årtier, tjener kvinder i EU i gennemsnit stadig 12,7 % mindre end mænd. Når mænd arbejder, beklæder de generelt højere stillinger end kvinder. Kvinder udgør f.eks. lidt over en tredjedel (35 %) af lederne i EU. Andelen af kvindelige ledere når ikke op på 50 % i noget EU-land, men er højere end 40 % i Letland, Polen, Sverige, Bulgarien og Finland. Cypern, Luxembourg og Kroatien har færrest kvindelige ledere.

Inflation: 6,4 % (i 2023) Priserne på fødevarer, drikkevarer og alkohol er steget mest i de seneste år. Efter en kraftig stigning i 2022 og 2023 er udgifterne til transport, bolig, vand, elektricitet, gas og andre brændstoffer nu faldet betydeligt.

Fattigdomsrisiko: 94,6 millioner mennesker i EU er i fare for at ende i fattigdom eller blive socialt udstødte. Over én ud af fem europæere, der bor i en husstand med forsørgelsesberettigede børn, er i fare for at ende i fattigdom eller blive socialt udstødte. 31 % af de europæere, der bor i private husstande, er heller ikke i stand til at klare uventede økonomiske udgifter. Fattigdomsrisikoen er højest i Rumænien og Bulgarien og lavest i Tjekkiet og Slovenien.

Uddannelse, sprog og turisme

Kultur og flersprogethed: EU har en rig kulturel og sproglig mangfoldighed. De sprog, der tales i EU-landene, er en væsentlig del af Europas kulturarv. Derfor støtter EU flersprogethed og har 24 officielle sprog

Sprogundervisning: I skolen opfordres eleverne til at lære nye sprog fra en tidlig alder. Dette fremmer kontakten med mennesker på tværs af grænserne og gør det lettere at studere i udlandet. 49 % af eleverne på gymnasialt niveau i EU studerer to eller flere fremmedsprog. 

Universitetsuddannede: Der er over 4 millioner færdiguddannede hvert år. De mest almindelige studieområder er: Handel, administration, jura, ingeniør-, fremstillings- og byggevirksomhed samt sundhed og velfærd. 

Udveksling af studerende: Der har været udvekslinger af studerende i EU gennem Erasmus +- programmet siden 1987. I det første år deltog 3 200 studerende fra 11 europæiske lande. Siden da har Erasmus + gjort det muligt for 15 millioner mennesker at bo og studere i 34 lande i og uden for EU. 

Turisme: EU er verdens førende turistmål og tegner sig for 60 % af verdens turister på internationalt plan. Tyskland, Italien, Frankrig og Spanien er blandt de mest besøgte destinationer i verden, og turister bruger over 430 millioner overnatninger om året i hvert af disse fire lande. EU-borgere foretager også næsten 1,1 milliarder turistrejser om året af personlige eller erhvervsmæssige årsager, enten inden for deres eget land eller til et andet EU-land. Denne frie bevægelighed lettes af EU's åbne grænser.