Glavni sadržaj

Europske godine

Što je europska godina?

To je informativna kampanja o posebnom pitanju kojoj je cilj potaknuti raspravu i dijalog unutar i između zemalja EU-a. U njoj se ističe određeno pitanje za nacionalne vlade kako bi se stvorila jasnoća i promijenili stavovi.

Europska komisija predlaže temu europske godine, koju potvrđuju Europski parlament i vlade država članica. Iako europske godine postoje već gotovo 40 godina, ne održavaju se nužno svake godine.

Zašto ih trebamo?

U okviru brojnih europskih godina osigurana su dodatna financijska sredstva za lokalne, nacionalne i prekogranične projekte posvećene određenom pitanju.

Europska godina prilika je za institucije EU-a i vlade država članica da pošalju snažan politički signal da će to pitanje biti uzeto u obzir pri budućem oblikovanju politika. U nekim slučajevima Komisija na tu temu može predložiti novo zakonodavstvo.

Koje su teme?

Europske godine održavaju se od 1983. Sljedeće su teme bile u fokusu posljednjih godina:

2023. – 2024.Europska godina vještina

U cijeloj će se Europskoj uniji održati događanja i aktivnosti kako bi se pomoglo građanima da steknu odgovarajuće vještine za kvalitetna radna mjesta, a poduzećima da riješe problem nedostatka vještina. Tražitelji zaposlenja i poslodavci imat će pristup brojnim mogućnostima, razmjenjivati iskustva i uvide te saznati kako im mogu pomoći inicijative i mogućnosti financiranja EU-a.

2022.Europska godina mladih

Tijekom 2022. mladim Europljanima bit će na raspolaganju brojne mogućnosti za sudjelovanje u aktivnostima učenja i građanskog angažmana, stjecanje novih poznanstava, otkrivanje drugih kultura, poboljšanje izgleda za zapošljavanje, razmjenu ideja i mnoge druge aktivnosti. 

2021.Europska godina željeznice

Događanja i inicijative za promicanje željeznice kao održivog, inovativnog i sigurnog načina prijevoza i isticanje njezinih koristi za ljude, gospodarstvo i klimu.

2018.Europska godina kulturne baštine

Saznajte više o 23 000 događanja održanih diljem Europe radi podizanja svijesti o europskoj kulturnoj baštini kao resursu, njezine zaštite i osiguravanja njezine održivosti u budućnosti.

2015.Europska godina za razvoj

Saznajte kako je EU informirao Europljane o razvojnoj suradnji i poticao ih na uključivanje u razvojne aktivnosti te podigao svijest o prednostima za građane i korisnike.

2013. – 2014.Europska godina građana

Dijalozi s građanima bili su važan rezultat te europske godine, koja je bila posvećena poticanju javnosti na uključivanje u izgradnju snažnijeg i više politički orijentiranog EU-a.