Skip to main content
EU intézményközi szolgálatKiadóhivatal

Az Európai Unió Kiadóhivatala

Publications Office of the European Union logo

Áttekintés

  • Szerep: Támogatja az uniós szakpolitikákat, és kiadói szolgáltatásokat nyújt az uniós intézményeknek, szerveknek és hivataloknak.
  • Főigazgató: Hilde Hardeman
  • Alapítás éve: 1969
  • Alkalmazottak száma: 615
  • Székhely: Luxembourg
  • Honlap: Az Európai Unió Kiadóhivatala

Milyen feladatokat lát el?

Az Európai Unió Kiadóhivatala az uniós intézmények, szervek és ügynökségek hivatalos kiadószolgálata. E szerepéből adódóan az uniós joganyagok, publikációk, nyílt adatok, kutatási eredmények, közbeszerzési hirdetmények és más hivatalos információk központi elérési pontjaként szolgál. 

Küldetése, hogy támogassa az uniós szakpolitikákat, és gondoskodjon arról, hogy mindezen információk hozzáférhető és felhasználható adatokként a nyilvánosság rendelkezésére álljanak. Általános célja az, hogy előmozdítsa az átláthatóságot, a gazdasági tevékenységet és az ismeretterjesztést.

Kik látják hasznát tevékenységének?

A Kiadóhivatal fő célközönsége a nyilvánosság (magánszemélyek és vállalkozások). 

Munkájának köszönhetően a nagyközönség a hivatalos uniós információk széles köréhez jut hozzá kereshető, hozzáférhető, interoperábilis és felhasználható adatok formájában – mindez elengedhetetlen a mai adatvezérelt gazdaságban. A Kiadóhivatal ezáltal támogatja az átláthatóságot, a gazdasági tevékenységet, a korszerű technológiák, többek között a mesterséges intelligencia fejlesztését és az ismeretekhez való általános hozzáférést. 

Fontos szerepe van tehát több uniós prioritás, köztük a demokrácia, a gazdaság és a digitális átalakulás előmozdításában.

További információk

EUR-Lex – Hozzáférés az európai uniós joghoz

TED – Közbeszerzés az Európai Unióban

CORDIS – Az EU által finanszírozott kutatási projektek és eredményeik

EU Whoiswho – Az Európai Unió hivatalos név- és címjegyzéke

Az európai adatok hivatalos portálja – A közszférába tartozó adatok egy helyen összegyűjtve az EU különböző nyilvános adatportáljairól

Képzés az akadálymentesítésről

Kapcsolat

Név
Az Európai Unió Kiadóhivatala
Honlap
https://op.europa.eu/hu/home
Telefonszám
+352 29 291
Postai cím
2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxemburg
Közösségi média