Realizări și avantaje | Uniunea Europeană
Direct la conținutul principal

Principalele realizări și avantaje concrete ale Uniunii Europene

UE a realizat lucruri importante pentru cetățenii săi și pentru întreaga lume, reușind:

  • să le ofere europenilor libertatea de a locui, de a studia sau de a lucra oriunde în UE
  • să asigure prosperitatea datorită celei mai mari piețe unice din lume și unei monede comune
  • să genereze creștere economică datorită celui mai mare bloc comercial din lume 
  • să protejeze drepturile fundamentale, digitale, sociale, economice și de altă natură ale cetățenilor
  • să facă posibile călătoriile fără frontiere datorită spațiului Schengen
  • să își asume un rol de pionierat în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului și asigurarea energiei durabile
  • să protejeze sănătatea cetățenilor împotriva amenințărilor sanitare de la nivel local și global, garantând totodată siguranța alimentară
  • să ofere sprijin și să facă dovadă de solidaritate în perioade dificile cauzate de dezastre naturale, de crize economice sau de pandemie
  • să mențină pacea și stabilitatea în UE de peste 70 de ani
  • să favorizeze unitatea datorită extinderii UE
  • să ofere ajutor și asistență pentru dezvoltare pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Piața unică  

UE aduce prosperitate datorită principalului său motor economic, piața unică. Aceasta permite mărfurilor, serviciilor, banilor și persoanelor să circule liber pe cea mai mare parte a continentului, fără bariere tehnice, juridice și birocratice. Astfel întreprinderilor le este mai ușor să își desfășoare activitatea, iar consumatorii pot să economisească bani.

Beneficii pentru cetățeni 

Acum putem circula ușor în Europa: toți cetățenii Uniunii au dreptul de a studia, de a lucra sau de a se pensiona în orice țară din UE. 

În calitate de cetățean al UE, în ceea ce privește încadrarea în muncă, securitatea socială și impozitarea, toate țările din UE trebuie să vă trateze ca și pe propriii cetățeni.  

Iată câteva exemple de realizări ale pieței unice:  

  • Avantaje pentru consumatori: printre cele mai mari beneficii ale pieței unice se numără prețurile mai mici și opțiunile mai variate. Întrucât nu există bariere tarifare sau comerciale între țările UE, întreprinderile își pot vinde produsele și serviciile la nivel transfrontalier fără costuri suplimentare, ceea ce duce la prețuri mai competitive. În plus, legislația privind protecția consumatorilor garantează că cetățenii se bucură de aceleași drepturi în întreaga UE, inclusiv în ceea ce privește perioada de reflecție de 14 zile pentru achizițiile online și garanțiile pentru produse defecte. Normele echitabile de stabilire a prețurilor previn discriminarea, garantând că persoanele dintr-o țară nu plătesc prețuri inechitabil mai mari decât cumpărătorii din altă țară.
  • Telefonie și servicii digitale: datorită eliminării tarifelor de roaming, puteți utiliza serviciile de telefonie și de internet fără costuri suplimentare, în întreaga UE.
  • Încărcătorul comun: noile norme vă permit să vă încărcați telefonul mobil și alte dispozitive electronice utilizând un singur tip de încărcător. Pe lângă faptul că este mai convenabil pentru dumneavoastră, acest lucru contribuie la reducerea deșeurilor electronice.
  • Eficiența energetică a produselor: datorită etichetelor energetice ale UE, puteți vedea câtă energie și apă utilizează un aparat. Normele privind proiectarea ecologică vă garantează, de asemenea, că produsele de uz casnic, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat rufe, devin mai eficiente din punct de vedere energetic, contribuind la economisirea de energie și de bani.

Beneficii pentru întreprinderi 

Piața unică ajută întreprinderile, în special întreprinderile mici, să atragă investiții, astfel încât să se poată extinde în UE și în lume. De asemenea, protejează întreprinderile împotriva eventualelor șocuri care ar putea afecta lanțurile lor de aprovizionare, facilitând găsirea de noi furnizori și parteneri. Astfel, piața unică a făcut posibilă solidaritatea între țări și le-a ajutat să depășească împreună dificultăți precum pandemia de COVID-19. Datorită pieței unice, țările europene au putut să furnizeze vaccinuri vitale, să lanseze un plan transnațional de redresare și să joace un rol de prim plan în răspunsul mondial la pandemie.  

UE depune eforturi pentru a stimula competitivitatea întreprinderilor, în special a IMM-urilor, și pentru a asigura digitalizarea și decarbonizarea acestora. Elaborează standarde europene eficace și promovează standarde internaționale în materie de raportare financiară și nefinanciară și de audit.  

UE se asigură că cetățenii sunt protejați împotriva inconvenientelor globalizării:

  • susținând întreprinderile mici
  • elaborând norme pentru a garanta că întreprinderile mari își plătesc impozitele în mod echitabil.

De asemenea, UE vă poate ajuta dacă ați fost tratat în mod inechitabil ca proprietar de întreprindere.

Finanțare și inovare

UE și-a luat angajamentul de a susține creșterea economică pentru a favoriza inovarea autohtonă. UE investește în cercetare și inovare prin intermediul programului Orizont Europa. Peste 30 de cercetători din UE finanțați prin acest program au câștigat premiul Nobel.  

Una dintre cele mai importante realizări ale UE în materie de inovare a fost lansarea Galileo, propriul sistem global de navigație prin satelit al Europei. Galileo vă ajută să vă găsiți locația pe smartphone încă din 2016. În prezent, acesta furnizează informații privind navigația și sincronizarea unui număr de peste 4 miliarde de utilizatori din întreaga lume. Galileo sprijină, de asemenea, operațiunile zilnice ale unei game largi de sectoare, cum ar fi transporturile, logistica, telecomunicațiile și energia. 

De asemenea, UE oferă numeroase oportunități de finanțare pentru a vă ajuta să vă susțineți afacerea. Dacă lucrați în sectorul agricol, politica agricolă comună a instituit mai multe scheme cu ajutorul cărora vă puteți extinde întreprinderea. Există, de asemenea, fonduri UE disponibile în mod specific pentru cei care lucrează în domeniul pescuitului, al politicilor climatice, al inovării, al energiei, al transporturilor și al TIC și doresc să își extindă activitatea dincolo de frontierele naționale.  

Moneda unică

Lansată în 1999, moneda euro este în prezent moneda oficială a 20 de țări din UE, fiind utilizată de aproape 350 de milioane de persoane. Ea a facilitat integrarea europeană și a consolidat piața unică, eliminând riscul de fluctuație monetară și costurile de schimb valutar – în beneficiul nostru, al tuturor.

Comerț 

Uniunea Europeană este cel mai mare bloc comercial din lume. Este cel mai mare exportator de produse și servicii la nivel mondial și cea mai mare piață de import pentru peste 100 de țări.

Liberul schimb între statele membre a fost unul dintre principiile care au stat la baza creării UE. Acesta este posibil datorită pieței unice. În afara frontierelor sale, Uniunea este hotărâtă să continue eforturile și în direcția liberalizării comerțului mondial.

UE beneficiază de o poziție solidă, datorită faptului că țările sale membre acționează la unison pe scena mondială, mai degrabă decât prin strategii comerciale separate. UE este unul dintre cei mai mari actori în comerțul internațional, reprezentând aproximativ 14 % din comerțul mondial cu mărfuri. A încheiat 74 de acorduri individuale de liber schimb cu țări și regiuni din întreaga lume. De asemenea, continuă să elimine barierele comerciale din calea exporturilor UE peste tot în lume.

În același timp, uniunea vamală a UE facilitează activitățile comerciale ale întreprinderile din UE, aliniază taxele vamale aplicate mărfurilor din afara UE și contribuie la protejarea populației, a animalelor și a mediului. Datorită acestei uniuni, autoritățile vamale din toate țările UE colaborează ca și cum ar fi una singură. Ele aplică aceleași tarife pentru mărfurile importate pe teritoriul lor din restul lumii, dar nu aplică tarife la nivel intern.

Călătorii fără frontiere

Datorită instituirii de către UE a spațiului Schengen fără frontiere, peste 425 de milioane de cetățeni ai UE beneficiază de libertatea de circulație, ca și resortisanții din țări terțe care locuiesc în UE sau vizitează UE.

Spațiul Schengen cuprinde majoritatea țărilor UE, cu excepția Ciprului și a Irlandei. Câteva țări din afara UE, respectiv Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen. Toți rezidenții din țările participante se pot deplasa în acest spațiu fără a fi supuși verificărilor la frontieră.

Protecția drepturilor și a democrației 

Cetățenii UE se bucură de numeroase libertăți și măsuri de protecție a drepturilor lor – drepturi personale, civile, politice, economice și sociale, dreptul la protecția datelor cu caracter personal, la nediscriminare și la călătorii fără frontiere în majoritatea țărilor din UE etc.  

Toți cetățenii UE au dreptul de a participa activ la viața politică a UE. Fiecare cetățean adult din UE are dreptul de a candida și de a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, singura adunare transnațională din lume aleasă în mod direct.  

Pe lângă alegeri, puteți contribui la politicile UE participând la grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni. Prin intermediul acestor grupuri de dezbatere, vă puteți implica în procesul democratic, alături de alte persoane din toate țările UE, discutând pe marginea principalelor propuneri care ne afectează pe toți. 

Toți cetățenii UE au aceleași drepturi fundamentale, bazate pe valorile egalității, nediscriminării, incluziunii, demnității umane, libertății și democrației. Aceste valori sunt consolidate și protejate de statul de drept, consfințit prin tratatele UE și Carta drepturilor fundamentale.  

Cetățenii UE au dreptul să locuiască, să lucreze, să studieze și să se căsătorească în alte țări ale UE. Uniunea depune eforturi pentru a vă proteja datele cu caracter personal și pentru a vă pune la dispoziție mijloacele de a acționa în calitate de consumator, lucrător și cetățean. Aflați mai multe despre drepturile dumneavoastră mai jos.

  • Ocuparea forței de muncă: toți lucrătorii din UE beneficiază de o serie de drepturi minime în ceea ce privește:

    • sănătatea și siguranța la locul de muncă
    • egalitatea de șanse
    • protecția împotriva oricăror forme de discriminare.

    În UE, numărul maxim de ore pe care o persoană le poate lucra în orice perioadă de 7 zile este de 48 de ore. Perioada minimă de concediu anual plătit garantată pentru fiecare lucrător este de 4 săptămâni.  

  • Protecția datelor: UE a adoptat o poziție fermă pentru a proteja drepturile individuale și informațiile cu caracter personal, astfel încât să putem cu toții să exercităm un control mai mare asupra datelor noastre cu caracter personal și să avem dreptul de a le șterge. Normele UE vă garantează protecția datelor dumneavoastră cu caracter personal ori de câte ori acestea sunt colectate – de exemplu, când faceți cumpărături online, când vă depuneți candidatura pentru un loc de muncă sau când solicitați un credit. Aceste norme se aplică atât întreprinderilor, cât și organizațiilor (publice și private) cu sediul în UE și în afara UE care oferă bunuri sau servicii pe teritoriul Uniunii.  
  • Călătorii și plăți: în conformitate cu normele UE, vă veți recupera banii dacă returnați produse nedorite și veți primi o rambursare în cazul în care vă confruntați cu întârzieri sau anulări evitabile când călătoriți. De asemenea, nu vi se mai percep taxe suplimentare dacă efectuați o achiziție cu card de credit sau de debit în UE. Ca urmare a introducerii de către UE a plăților instant, fondurile sunt disponibile în contul beneficiarului plății în 10 secunde de la emiterea unui ordin de plată.
  • Siguranța produselor: beneficiați de protecție împotriva produselor periculoase datorită sistemului de alertă rapidă al UE pentru produse nealimentare periculoase, cum ar fi jucăriile, scaunele de mașină și parfumurile. Sistemul le permite autorităților care răspund de siguranța produselor în țările din cadrul pieței unice să facă schimb rapid de informații cu privire la măsurile luate împotriva produselor periculoase. Un sistem similar de alertă există și pentru produsele alimentare care nu îndeplinesc cerințele de sănătate și siguranță.
  • Produse agricole: protejarea sănătății este obiectivul legislației și standardelor UE în sectorul agricol și alimentar. Legislația europeană acoperă atât întregul lanț de producție și de prelucrare a alimentelor de pe teritoriul UE, cât și bunurile importate și exportate.
  • Asigurare de sănătate: prin intermediul casei naționale de asigurări, puteți obține gratuit un card european de asigurări de sănătate. Acesta vă oferă acces la sistemul public de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală neplanificată de care ați putea avea nevoie pe durata unei șederi temporare în oricare din statele membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, în aceleași condiții și la același cost (gratuit în unele țări) ca persoanele asigurate din țara respectivă.
  • Drepturi digitale: legislația UE garantează că marile platforme digitale sunt ținute sub control și nu pot crea blocaje în economia digitală din cauza poziției lor. De asemenea, vă consolidează drepturile, în special pe platformele de comunicare socială, pentru:
    • contestarea deciziilor de moderare a conținutului
    • creșterea cerințelor de transparență pentru platformele online
    • asigurarea respectării obligațiilor de protecție a minorilor
    • stabilirea de noi limite pentru publicitatea direcționată.

Climă, energie și mediu  

Combaterea schimbărilor climatice

Propunându-și să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, UE este deschizătoare de drumuri în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice și ecologizarea economiei. În conformitate cu angajamentul asumat în cadrul Acordului de la Paris din 2015, în cadrul căruia guvernele au convenit asupra unui efort colectiv major de limitare a încălzirii globale și de abordare a impactului acesteia, UE s-a angajat să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Acest obiectiv a fost consacrat în legislație.

De asemenea, UE colaborează cu țările în curs de dezvoltare pentru a le sprijini în eforturile de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea. UE, statele sale membre și Banca Europeană de Investiții sunt principalii furnizori de finanțare publică pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în curs de dezvoltare.

Consolidarea capacității de acțiune a Europei

UE a făcut față riscurilor critice la adresa securității aprovizionării sale cu energie, a recâștigat controlul asupra pieței energiei și a prețurilor și a accelerat tranziția către neutralitatea climatică.

Pentru consumatori, prețurile la energie electrică și gaze au scăzut drastic în comparație cu vârfurile din 2022 datorită măsurilor luate la nivelul UE. Noua legislație privind piața energiei prevede că persoanele cele mai vulnerabile sunt, de asemenea, mai bine protejate împotriva debranșării.  

Datorită măsurilor UE în domeniul energiei, jumătate din producția de energie electrică a UE provine în prezent din surse regenerabile. Energia eoliană a depășit gazele, devenind a doua cea mai importantă sursă de energie electrică a UE, după energia nucleară. 

Protejarea naturii

UE a elaborat unele dintre cele mai stricte standarde de mediu din lume. Politica UE urmărește să reducă la minimum riscurile pentru climă, sănătate și biodiversitate.  

Unul dintre principalii factori determinanți ai schimbărilor climatice și ai pierderii de biodiversitate sunt defrișările. Acestea reprezintă doar una dintre multele probleme de mediu care au determinat UE să ia măsuri pentru a ne proteja terenurile.  

UE a instituit Natura 2000, cea mai mare rețea coordonată de zone protejate din lume. Aproape 20 % din terenurile UE fac parte din rețeaua Natura 2000, ceea ce permite naturii și biodiversității să prospere.  

UE ia, de asemenea, măsuri pentru a elimina cele 10 articole din plastic de unică folosință întâlnite cel mai frecvent pe plajele din Europa și promovează alternative durabile. În plus, reduce numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului și îmbunătățește calitatea apei prin reducerea cantității de deșeuri și de microplastice.

Majoritatea substanțelor chimice au proprietăți periculoase, care pot dăuna mediului și sănătății umane. UE a elaborat aproximativ 40 de acte legislative care reglementează substanțele chimice, protejând astfel sănătatea umană și reducând poluarea cu substanțe chimice.

Sănătate

Când lumea a fost afectată de pandemia de COVID-19, UE a contribuit la găsirea și introducerea în timp record a unor vaccinuri care au salvat vieți. Peste 80 % din populația adultă a UE a beneficiat cel puțin de vaccinarea inițială. De asemenea, UE a deschis calea de urmat prin introducerea certificatului digital al UE privind COVID, care a ajutat cetățenii din 78 de țări și teritorii să călătorească în condiții de siguranță. Organizația Mondială a Sănătății a preluat ideea pentru a institui un sistem global care să permită călătoriile și să protejeze populația din întreaga lume de amenințările actuale și viitoare la adresa sănătății.

Uniunea europeană a sănătății a apărut pentru a ajuta țările UE să se pregătească pentru viitoarele crize sanitare și să răspundă împreună la acestea. UE se asigură că materialele medicale sunt disponibile și accesibile ca preț și că țările UE colaborează pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentul și îngrijirea post-tratament pentru toate tipurile de boli, inclusiv cancerul. 

Pandemia a pus o presiune suplimentară asupra sănătății mintale, cei mai afectați fiind tinerii și persoanele cu afecțiuni mintale preexistente. Pentru a face față crizei de sănătate mintală, UE a introdus 20 de inițiative emblematice în domeniul sănătății mintale pentru a asigura:

  • o prevenire adecvată și eficace
  • acces la asistență pentru îngrijirea sănătății mintale și tratament de înaltă calitate și la prețuri accesibile
  • reintegrarea în societate după recuperare.

Solidaritate în vreme de criză

În cazul unui dezastru natural major sau provocat de om, UE poate coordona furnizarea de ajutoare guvernamentale din întreaga UE către zona afectată. Odată ce mecanismul de protecție civilă este activat de o țară afectată de dezastre, UE face apel la toate cele 37 de țări participante să acorde asistență. Ajutorul furnizat poate varia de la articole medicale și adăposturi la echipe specializate, cum ar fi cele de pompieri sau echipele de căutare și salvare.

Până în prezent, mecanismul a canalizat sprijin către toate părțile continentului și dincolo de acesta: de la curățarea molozului la doar câteva ore după cutremurele devastatoare care au lovit Albania, Croația și Turcia, la ajutorarea Greciei, Italiei, Spaniei și Canadei când acestea au fost afectate de incendiile de vegetație sau de inundațiile bruște din ultimii ani.

Asistența de urgență acordată ucrainenilor a fost până în prezent cea mai mare operațiune desfășurată vreodată în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.

Extinderea UE 

De la înființarea sa în 1951, UE s-a extins de la 6 la 27 de țări, unificând o mare parte a continentului.

Aceasta înseamnă că, în prezent, 450 de milioane de europeni au posibilitatea de a circula liber într-un spațiu mai larg și beneficiază de drepturi și libertăți sporite. Democrația și statul de drept au fost consolidate, în ciuda încercărilor cu care s-au confruntat uneori. Au apărut noi oportunități atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi.

Procesul de extindere a devenit, de asemenea, un stimulent puternic pentru reformele democratice și economice în țările care doresc să facă parte din UE în viitor.

Pacea și stabilitatea în UE 

Datorită UE, de peste o jumătate de secol ne bucurăm de pace, stabilitate și prosperitate. În 2012, Uniunii i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția adusă la menținerea păcii timp de peste 70 de ani.

Dar, recent, războiul s-a întors în Europa. Invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a fost un atac nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva libertății, autodeterminării și democrației. UE a susținut Ucraina în fiecare etapă și va continua să o sprijine cât va fi nevoie.  

De asemenea, UE promovează pacea, prosperitatea, democrația, libertățile fundamentale și statul de drept în întreaga lume. Ea depune eforturi pentru a soluționa conflictele și promovează ordinea internațională bazată pe norme.

Ajutor internațional și diplomație

Acționând la unison, cele 27 de state membre ale UE se pot face mai bine auzite pe scena mondială. Împreună, instituțiile UE și guvernele naționale sunt principalul donator mondial de asistență pentru dezvoltare și depun eforturi comune pentru promovarea bunei guvernanțe, combaterea foametei și conservarea resurselor naturale.

Cel mai mare donator de ajutor din lume

Uniunea Europeană oferă asistență țărilor și comunităților din Europa și din restul lumii atunci când acestea se confruntă cu dezastre majore sau cu urgențe umanitare. Împreună cu statele sale membre, UE este cel mai mare donator de ajutor internațional, acordând anual peste 50 de miliarde EUR pentru eliminarea sărăciei și promovarea dezvoltării la nivel mondial.  

În fiecare an, UE oferă alimente, adăpost, protecție, asistență medicală și apă curată pentru milioane de victime ale dezastrelor și conflictelor din peste 110 țări, inclusiv prin zboruri din cadrul podului aerian.  

Migrație

Gestionarea migrației și a azilului a devenit în ultimii ani una dintre cele mai presante preocupări ale europenilor. În 2024, UE a lansat un nou sistem comun de gestionare a migrației într-un mod demn și durabil. Sistemul stabilește norme astfel încât nicio țară din UE să nu fie lăsată singură în gestionarea migrației și pentru ca toate țările să aplice proceduri echitabile și eficiente și să gestioneze frontierele externe ale UE cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale.  

Diplomație și securitate

UE utilizează mai multe instrumente, cum ar fi diplomația, sancțiunile și ajutorul, pentru a sprijini stabilitatea și soluționarea conflictelor în unele dintre cele mai instabile regiuni ale lumii. De exemplu, UE a impus sancțiuni economice masive și fără precedent împotriva Rusiei, pentru a reduce capacitatea acestei țări de a finanța războiul. 

Promovarea drepturilor omului

UE se bazează pe un angajament ferm de a promova și proteja drepturile omului. Ea apără drepturile și libertățile civile, politice, economice, sociale și culturale și promovează nediscriminarea și egalitatea de tratament. 

UE se opune tuturor formelor de tortură, pedepsei cu moartea și traficului de persoane. De asemenea, oferă sprijin pentru a consolida respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în țările și regiunile care se confruntă cu cele mai mari riscuri.