Ugrás a fő tartalomra
Decentralizált ügynökség

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO)

Logo of European Union Intellectual Property Office (EUIPO)

Áttekintés

  • Szerep: Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) az európai uniós védjegyekkel és formatervezési mintákkal kapcsolatos feladatokat látja el. A hivatal működteti emellett a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontját és a gazdátlan művek adatbázisát.
  • Ügyvezető igazgató: João Negrão
  • Alapítás éve: 1994
  • Alkalmazottak száma: 775
  • Székhely: Alicante, Spanyolország
  • Honlap: EUIPO

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) végzi az EU-szerte használt európai uniós védjegyekkel és formatervezési mintákkal kapcsolatos teendőket, és gondoskodik a szellemi tulajdonhoz fűződő európai uniós jogok érvényesítéséről az összes tagállamban. Ezek az uniós jogok kiegészítik a tagállamok által garantált szellemitulajdon-jogokat és szervesen kapcsolódnak a nemzetközi szellemitulajdonjog-rendszerekhez. Az EUIPO 2012 óta a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontját  és a gazdátlan művek adatbázisát is működteti.

Milyen feladatokat lát el?

A hivatal évente átlagosan több mint 150 000 védjegy és 90 000 formatervezésiminta-oltalom bejegyzésére irányuló kérelmet dolgoz föl. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala  együttműködési tevékenységein keresztül továbbá azt szeretné elérni, hogy a szellemi tulajdonnal foglalkozó tagállami hivatalok eljárásai egymáshoz minél hasonlóbbá váljanak. Ehhez felhasználóbarát szellemitulajdon-jogi informatikai eszközöket bocsát rendelkezésükre.

A megfigyelőközponton keresztül a hivatal széles körben tevékenykedő hálózatot hozott létre az érdekeltek részvételével. Célja, hogy tanulmányok, projektek és eszközök révén felhívja a figyelmet a szellemitulajdon-jogok megsértéséből fakadó problémákra. Az EUIPO fenntartja emellett a gazdátlan művek adatbázisát, amely digitalizált hozzáférést biztosít irodalmi, filmművészeti vagy audiovizuális alkotásokkal kapcsolatos nyilvános információkhoz.

Kik látják hasznát tevékenységének?

A szellemitulajdon-jogok oltalma nagyon fontos a gazdasági tevékenységek és a növekedés szempontjából. Jelentős értéket teremt a jogtulajdonosok és a gazdaság egésze számára. Az EUIPO arra törekszik, hogy széles körben elérhetővé tegye szolgáltatásait, és gondoskodni kíván arról, hogy ezek könnyen használhatóak legyenek. Célja az, hogy partnereivel és az érdekelt felekkel szinergiákat hozzon létre az Unión kívül és belül. Ezek a partnerek és érdekelt felek a következők:

  • a szellemitulajdon-jogi bejegyzési rendszerek használói, különösen a kis- és középvállalkozások,
  • a szellemi tulajdonnal foglalkozó uniós és nem uniós hivatalok,
  • felhasználói szervezetek,
  • a szellemi tulajdon területén működő egyéb nemzetközi szervezetek.

Kapcsolódó weboldalak

Az EUIPO online szolgáltatásai – informatikai eszközök

Online képzések

Hírlevelek

Események és kiadványok

Szakmai lehetőségek

Kapcsolat

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO)

Név
Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO)
Honlap
https://www.euipo.europa.eu/hu
E-mail-cím
informationateuipo [dot] europa [dot] eu
Telefonszám
+34 96 513 91 00
Postai cím

Avenida de Europa 4
03008 Alicante Alicante
Spanyolország

Közösségi média