Направо към основното съдържание
Децентрализирана агенция

Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO)

Logo of European Union Intellectual Property Office (EUIPO)

Преглед

  • Роля: Службата на ЕС за интелектуална собственост управлява правата върху търговските марки и дизайните на ЕС, Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост и базата данни за осиротели произведения
  • Изпълнителен директор: Кристиан Аршамбо
  • Създадена: 1994 г.
  • Брой служители: 775
  • Местоположение: Аликанте (Испания)
  • Уебсайт: EUIPO

Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) администрира правата върху търговските марки и дизайните на ЕС, приложими в целия Съюз. Тези права допълват националните права върху интелектуалната собственост (ИС) и са свързани с международни системи за ИС. От 2012 г. насам EUIPO отговаря за Европейската обсерватория  за нарушенията на правата на интелектуална собственост и за базата данни за осиротели произведения.

С какво се занимава

Службата получава и обработва средно около 150 000 заявления за търговски марки и 90 000 заявления за дизайни на година. Също така тя насърчава сближаването на практиките на службите Мрежа на Европейския съюз за интелектуална собственост. За целта се използват лесни за употреба инструменти за ИС.

Чрез Обсерваторията службата обединява широка мрежа от заинтересовани страни, за да се повиши осведомеността за нарушенията на правата на ИС посредством проучвания, проекти и инструменти. EUIPO се грижи и за базата данни за осиротели произведения, която осигурява електронен достъп до публична информация за литературни, кинематографични или аудио-визуални творби, изображения и фотографии.

Кой има полза от това

Правата върху интелектуалната собственост са от съществено значение за икономическата дейност и растежа. Те осигуряват значителна стойност за своите притежателите и за икономиката като цяло. EUIPO се стреми да направи своите услуги достъпни и лесни за ползване, с цел да се постигне ползотворно взаимодействие в рамките на ЕС и извън него между нейните партньори и заинтересованите страни:

  • ползвателите на системите за регистрация на ИС, особено малките и средните предприятия,
  • службите за интелектуална собственост във и извън ЕС,
  • потребителските асоциации,
  • други международни органи в областта на ИС.

Вижте също

Онлайн услуги на EUIPO — инструменти за интелектуална собственост

Онлайн обучение

Бюлетини

Прояви и публикации

Работни места

Контакт

Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO)

Име
Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO)
Уебсайт
https://www.euipo.europa.eu/bg
Електронен адрес
informationateuipo [dot] europa [dot] eu
Телефонен номер
+34 96 513 91 00
Пощенски адрес
Avenida de Europa 4, 03008 Alicante Alicante, Иcпaния
Социални медии