Siirry pääsisältöön
Hajautettu virasto

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO)

Logo of European Union Intellectual Property Office (EUIPO)

Perustiedot

  • Rooli: Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto hallinnoi tavaramerkkeihin ja malleihin liittyviä EU:n oikeuksia, teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalaista seurantakeskusta ja orpoteosten tietokantaa.
  • Pääjohtaja: Christian Archambeau
  • Perustettu: 1994
  • Henkilöstömäärä: 775
  • Toimipaikka: Alicante (Espanja)
  • Verkkosivusto: EUIPO

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) hallinnoi tavaramerkkeihin ja malleihin liittyviä EU:n oikeuksia, joita sovelletaan kaikkialla EU:ssa. Nämä oikeudet täydentävät kansallisia teollis- ja tekijänoikeuksia ja ovat kytköksissä kansainvälisiin tekijänoikeusjärjestelmiin. EUIPO on vuodesta 2012 vastannut teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalaisesta Observatory-seurantakeskuksesta  ja orpoteosten tietokannasta.

Tehtävät

Virasto vastaanottaa ja tutkii vuosittain yli 150 000 tavaramerkkihakemusta ja 90 000 mallihakemusta. Se edistää myös EU-maiden immateriaalioikeusvirastojen toiminnan yhdenmukaistamista Euroopan unionin teollis- ja tekijänoikeusverkosto. Tätä varten on luotu erilaisia työvälineitä immateriaalioikeuksien käsittelyyn.

Viraston seurantakeskus tuo yhteen laajan sidosryhmien verkoston ja välittää tietoa tekijänoikeuksien rikkomisesta esimerkiksi tutkimusten ja erilaisten projektien avulla. EUIPO hallinnoi myös orpoteosten tietokantaa, joka sisältää julkista tietoa kirjallisista teoksista, elokuvateoksista ja audiovisuaalisista teoksista, kuvista ja valokuvista.

Hyötyjät

Teollis- ja tekijänoikeudet ovat olennaisia taloudellisen toimeliaisuuden ja kasvun kannalta. Niillä on valtava merkitys omistajilleen ja laajemmin koko taloudelle. EUIPO pyrkii tarjoamaan helppokäyttöisiä palveluja mahdollisimman laajalti niin EU:ssa kuin sen ulkopuolellakin voidakseen luoda synergioita, joista hyötyvät:

  • tekijänoikeuksien rekisteröintijärjestelmien käyttäjät, erityisesti pk-yritykset
  • teollisoikeusvirastot EU:ssa ja muualla
  • käyttäjäjärjestöt
  • muut alan kansainväliset elimet.

Ks. myös

EUIPO-verkkopalvelut – IP-työkalut

Verkkokurssit

Uutiskirjeet

Tapahtumat ja julkaisut

Työpaikat

Yhteydenotot

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO)

Nimi
Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO)
Verkkosivusto
https://www.euipo.europa.eu/fi
Sähköposti
informationateuipo [dot] europa [dot] eu
Puhelinnumero
+34 96 513 91 00
Faksinumero
+34 96 513 13 44
Postiosoite
Avenida de Europa 4, 03008 Alicante Alicante, Espanja
Sosiaalinen media