Direct la conținutul principal
Agenție descentralizată

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO)

Logo of European Union Intellectual Property Office (EUIPO)

Prezentare generală

  • Rol: Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) gestionează drepturile asociate mărcilor, desenelor și modelelor industriale înregistrate în UE, Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală, precum și baza de date privind operele orfane.
  • Director executiv: Christian Archambeau
  • Înființare: 1994
  • Angajați: 775
  • Sediu: Alicante (Spania)
  • Site: EUIPO

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) gestionează drepturile asociate mărcilor, desenelor și modelelor industriale înregistrate, valabile pe întreg teritoriul UE. Aceste drepturi vin în completarea drepturilor de proprietate intelectuală (PI) existente la nivel național și se bazează pe sistemele internaționale privind proprietatea intelectuală. Începând din 2012, EUIPO găzduiește și Observatorul European  al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală și administrează baza de date privind operele orfane.

Ce face

În fiecare an, EUIPO primește și verifică, în medie, peste 150 000 de cereri de înregistrare a unei mărci și 90 000 de cereri de înregistrare a unui model sau desen industrial. Oficiul încurajează, de asemenea, convergența practicilor între serviciile naționale din domeniul proprietății intelectuale, prin intermediul activităților de cooperare derulate de Rețeaua europeană de proprietate intelectuală. În acest scop, s-au elaborat o serie de instrumente de proprietate intelectuală, ușor de utilizat.

Prin intermediului Observatorului, Oficiul reunește părțile interesate în cadrul unei rețele extinse, care își propune să crească nivelul de sensibilizare cu privire la încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, prin studii, proiecte și instrumente. EUIPO gestionează, de asemenea, baza de date privind operele orfane, oferind acces on-line la informații publice despre opere literare, cinematografice și audiovizuale, picturi și fotografii.

Beneficiari

Drepturile de proprietate intelectuală sunt esențiale pentru activitatea și creșterea economică. Ele au o valoare deosebită pentru proprietari și economie în ansamblul său. EUIPO urmărește să își facă serviciile accesibile și ușor de utilizat, astfel încât să creeze sinergii în interiorul și în afara UE cu partenerii și părțile interesate:

  • utilizatorii sistemelor de înregistrare a proprietății intelectuale, în special întreprinderile mici și mijlocii
  • serviciile din domeniul proprietății intelectuale din UE și din afara sa
  • asociațiile de utilizatori
  • alte organisme internaționale din domeniul proprietății intelectuale.

Alte linkuri

Servicii on-line EUIPO - Instrumente PI

Cursuri on-line

Buletine informative

Evenimente și publicații

Posturi vacante

Contact

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO)

Nume
Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO)
Site
https://www.euipo.europa.eu/ro
E-mail
informationateuipo [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+34 96 513 91 00
Adresă poștală
Avenida de Europa 4, 03008 Alicante Alicante, Spania
Rețele sociale