Preskoči na glavno vsebino
Decentralizirana agencija

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO)

Logo of European Union Intellectual Property Office (EUIPO)

Pregled

  • Vloga: Urad Evropske unije za intelektualno lastnino je pristojen za uveljavljanje pravic na področju blagovnih znamk in modelov EU, delovanje Evropskega opazovalnega urada za kršitve pravic intelektualne lastnine in podatkovno zbirko osirotelih del.
  • Izvršni direktor: João Negrão
  • Leto ustanovitve: 1994
  • Število zaposlenih: 775
  • Sedež: Alicante (Španija)
  • Spletišče: EUIPO

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) skrbi za uveljavljanje pravic na področju blagovnih znamk in modelov EU, ki se uporabljajo v EU. Te pravice dopolnjujejo nacionalne predpise o intelektualni lastnini in so povezane z mednarodno ureditvijo intelektualne lastnine. Urad je od leta 2012 tudi odgovoren za delovanje Evropskega opazovalnega urada  za kršitve pravic intelektualne lastnine in podatkovno zbirko osirotelih del.

Naloge

Urad na leto povprečno prejme in obravnava več kot 150 000 prijav blagovnih znamk in 90 000 prijav modelov. Spodbuja tudi izmenjavo praks med uradi za intelektualno lastnino držav članic EU, in sicer v okviru dejavnosti mrežo Evropske unije za intelektualno. Pri tem ima na voljo uporabnikom prijazna orodja s področja intelektualne lastnine.

Opazovalni urad združuje najrazličnejše deležnike, ki si v okviru študij, projektov in orodij prizadevajo za krepitev ozaveščenosti glede vprašanj kršenja pravic intelektualne lastnine. EUIPO upravlja tudi podatkovno zbirko osirotelih del in omogoča digitalni dostop do javnih informacij o literarnih, kinematografskih in avdiovizualnih delih, posnetkih in fotografijah.

Koristi

Pravice intelektualne lastnine so ključnega pomena za gospodarsko dejavnost in rast ter njihovim imetnikom in splošneje gospodarstvu prinašajo pomembne koristi. Urad si prizadeva za dostopnost in enostavno uporabo svojih storitev, s čimer želi znotraj in zunaj EU ustvariti sinergije za svoje partnerje in druge deležnike, zlasti:

  • uporabnike sistemov registracije intelektualne lastnine, predvsem za mala in srednje velika podjetja
  • urade za intelektualno lastnino v EU in zunaj nje
  • združenja uporabnikov
  • druge mednarodne organizacije s področja intelektualne lastnine

Glej tudi

Spletne storitve Urada EU za intelektualno lastnino – zaščita pravic

Spletni tečaji

Bilteni

Dogodki in publikacije

Zaposlitev

Kontakt

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO)

Ime
Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO)
Spletna stran
https://www.euipo.europa.eu/sl
E-pošta
informationateuipo [dot] europa [dot] eu
Telefonska številka
+34 96 513 91 00
Poštni naslov

Avenida de Europa 4
03008 Alicante Alicante
Španija

Družbeni mediji