Glavni sadržaj
Decentralizirana agencija

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO)

Logo of European Union Intellectual Property Office (EUIPO)

Pregled

  • Uloga: Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo upravlja pravima o žigovima i dizajnu u EU-u, vodi Opservatorij za povrede prava intelektualnog vlasništva, kao i bazu podataka Orphan Works (Djela siročad).
  • Izvršni direktor: Christian Archambeau
  • Godina osnivanja: 1994.
  • Broj zaposlenih: 775
  • Lokacija: Alicante (Španjolska)
  • Internetska stranica: EUIPO

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) upravlja pravima o žigovima i dizajnu u EU-u koja se primjenjuju diljem EU-a. Tim se pravima nadopunjuju nacionalna prava intelektualnog vlasništva te su povezana s međunarodnim sustavima intelektualnog vlasništva. Od 2012. EUIPO je odgovoran za Europski opservatorij  za povrede prava intelektualnog vlasništva, kao i za bazu podataka Orphan Works (Djela siročad).

Djelokrug

Svake godine Ured zaprima i ispituje u prosjeku više od 150 000 prijava za registraciju žigova i 90 000 prijava za registraciju dizajna. Potiče i konvergenciju praksi među uredima za intelektualno vlasništvo u državama EU-a u okviru aktivnosti suradnje koje provodi Mrežu Europske unije za intelektualno vlasništvo. U tu se svrhu upotrebljavaju alati intelektualnog vlasništva prilagođeni korisnicima.

S pomoću Opservatorija Ured objedinjuje široku mrežu dionika radi podizanja svijesti o pitanjima povrede intelektualnog vlasništva u okviru istraživanja, projekata i alata. EUIPO upravlja i bazom podataka Orphan Works (Djela siročad)  koja omogućuje digitalizirani pristup javnim podacima o književnim, kinematografskim ili audiovizualnim djelima, slikama i fotografijama.

Korisnici

Prava intelektualnog vlasništva nužna su za gospodarsku aktivnost i gospodarski rast. Ona za njihove vlasnike i šire gospodarstvo predstavljaju znatnu vrijednost. EUIPO nastoji svoje usluge učiniti pristupačnima i jednostavnima za upotrebu radi stvaranja sinergija unutar i izvan EU-a zajedno sa svojim partnerima i dionicima:

  • korisnicima sustava registracije intelektualnog vlasništva, posebno malim i srednjim poduzećima
  • uredima za intelektualno vlasništvo u EU-u i izvan njega
  • udrugama korisnika
  • drugim međunarodnim tijelima u području intelektualnog vlasništva.

Vidi također

Internetske usluge EUIPO-a – alati za upravljanje intelektualnim vlasništvom

Tečajevi na internetu

Bilteni

Događanja i publikacije

Prilike za zapošljavanje

Kontakt

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO)

Ime
Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO)
Internetska stranica
https://www.euipo.europa.eu/hr
E-adresa
informationateuipo [dot] europa [dot] eu
Broj telefona
+34 96 513 91 00
Poštanska adresa
Avenida de Europa 4, 03008 Alicante Alicante, Španjolska
Društvene mreže