Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Capitala: Praga

Limba oficială în UE: ceha

Stat membru al UE de la: 1 mai 2004

Moneda: coroana cehă (CZK). Cehia se pregătește să adopte moneda euro.

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 21 decembrie 2007

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Cehia este o republică parlamentară cu un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (președintele). Țara s-a format în 1993, când Cehoslovacia s-a împărțit în Cehia și Slovacia. Este formată din 14 regiuni, dintre care regiunea capitalei, Praga.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Cehiei erau: industria (28,1 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (17,5 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (16,8 %).

80 % din exporturile Cehiei se efectuează în UE (Germania 33 %, Slovacia 8 % și Polonia 6 %). În afara UE, 2 % din exporturi se realizează către Statele Unite.

Importurile Cehiei provin în proporție de 73 % din celelalte state membre ale UE (Germania 28 %, Polonia 9 % și Țările de Jos 7 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (11 %) și din Statele Unite și respectic Rusia (2 %).

Cehia și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 21 membri din Cehia. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de legătură al Parlamentului European în Cehia

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului ceh participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a fost/va fi deținută de Cehia în perioada:

ianuarie - iunie 2009 | iulie - decembrie 2022

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul desemnat de Cehia în cadrul Comisiei Europene este Vĕra Jourová, care ocupă funcția de vicepreședintă pentru valori și transparență.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Cehia

Comitetul Economic și Social European

Cehia are 12 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Cehia are 12 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Cehia și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Cehiei în UE – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Cehia?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Cehia

Sumele cu care contribuie Cehia la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Cehia.