Glavni sadržaj

Pregled 

Politički sustav

Češka je parlamentarna republika, kojoj je na čelu vlade premijer, a na čelu države predsjednik. Nastala je 1993., nakon podjele Čehoslovačke na Češku i Slovačku. Danas je podijeljena u 14 regija, uključujući glavni grad Prag. 

Trgovina i gospodarstvo

BDP Češke od 32 000 EUR po stanovniku niži je od prosjeka EU-a (35 500 EUR), a čini 1,6 % ukupnog BDP-a EU-a.  

(Izvor: Eurostat – podaci o BDP-u po stanovniku i BDP-u)   

(Izvor: Eurostat – podaci o izvozu i uvozu)   

Češka u EU-u  

Proračun i financiranje

Koliko Češka plaća u proračun EU-a, a koliko dobiva iz njega?  

Proračun EU-a omogućuje da Europa bude demokratska i konkurentna sila u kojoj vladaju mir i blagostanje. Koristi se za financiranje prioriteta EU-a i velikih projekata koje većina država članica ne bi mogla financirati samostalno.    

Koristi od članstva u EU-u znatno nadmašuju iznos koji države članice uplaćuju u proračun, a primjeri su brojni. Sve države članice sudjeluju u jedinstvenom tržištu, zajednički pristupaju rješavanju pitanja migracija, terorizma i klimatskih promjena te imaju konkretne koristi kao što su bolja prometna infrastruktura, modernizirane i digitalizirane javne usluge i najsuvremenija medicinska skrb.   

Iznosi koje svaka država članica uplaćuje u proračun EU-a pravedno su raspoređeni: što je gospodarstvo neke zemlje veće, to ona više uplaćuje, i obrnuto.  

Proračun EU-a nije samo uzimanje i davanje – njegova je svrha Europu i svijet učiniti boljim mjestom za sve nas.    

Rashodi i prihodi u proračunu EU-a po zemlji i godini  

Projekti koje EU financira u Češkoj   

Novcem iz proračuna EU-a financiraju se programi i projekti u svim državama članicama, primjerice za gradnju cesta, subvencioniranje istraživanja i zaštitu okoliša.   

Doznajte više o prednostima financiranja EU-a za Češku i sredstvima za oporavak zemlje ili određene regije.