Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύντομη παρουσίαση 

Πολιτικό σύστημα

Η Γαλλία είναι ημιπροεδρική δημοκρατία με πρωθυπουργό, που είναι αρχηγός της κυβέρνησης, ο οποίος διορίζεται από τον πρόεδρο, που είναι ο άμεσα εκλεγόμενος αρχηγός του κράτους. Η επικράτεια της Γαλλίας υποδιαιρείται σε 18 διοικητικές περιφέρειες: 13 μητροπολιτικές περιοχές (στην ευρωπαϊκή Γαλλία) και 5 υπερπόντια διαμερίσματα. Και τα 5 υπερπόντια διαμερίσματα, καθώς και ο Άγιος Μαρτίνος (γαλλικό έδαφος στην Καραϊβική) θεωρούνται τμήμα της ΕΕ (με καθεστώς εξόχως απόκεντρης περιοχής). Το Στρασβούργο είναι μία από τις τρεις επίσημες έδρες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Οι άλλες έδρες είναι οι Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. 

Εμπόριο και οικονομία

Η Γαλλία καταλαμβάνει την ενδέκατη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 35 500 ευρώ, στο ίδιο ύψος με τον μέσο όρο της ΕΕ. Αντιπροσωπεύει το 17,2 % του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.  

(Πηγή: Eurostat — στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ΑΕΠ) 

(Πηγή: Eurostat - αριθμητικά στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές)   

H Γαλλία στην ΕΕ  

Προϋπολογισμοί και χρηματοδότηση

Πόσα χρήματα καταβάλλει η Γαλλία και πόσα εισπράττει από την ΕΕ;  

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι το εργαλείο που διασφαλίζει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι μια δημοκρατική, ειρηνική, ευημερούσα και ανταγωνιστική δύναμη. Η ΕΕ τον χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τις προτεραιότητές της, καθώς και μεγάλα έργα που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν από μόνες τους.    

Πολλά είναι τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι τα οφέλη που απορρέουν από την προσχώρηση στην ΕΕ υπερβαίνουν σημαντικά το ύψος των συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη επωφελούνται από το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της ενιαίας αγοράς, από μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής, ενώ αποκομίζουν και απτά οφέλη, όπως καλύτερες υποδομές μεταφορών, εκσυγχρονισμένες και ψηφιοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη αιχμής.   

Το ποσό που καταβάλλει κάθε χώρα της ΕΕ στον προϋπολογισμό της ΕΕ υπολογίζεται με δίκαιο τρόπο. Όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία μιας χώρας, τόσο περισσότερα είναι τα χρήματα που καταβάλλει —και αντιστρόφως.  

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αφορά το δούναι και λαβείν, αλλά τη συλλογική συμβολή στο να καταστεί η Ευρώπη ένας καλύτερος κόσμος για όλους μας.    

Δαπάνες και έσοδα του προϋπολογισμού της ΕΕ ανά έτος και χώρα  

Έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ στη Γαλλία   

Τα ποσά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ βοηθούν στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων σε όλες τις χώρες της ΕΕ —π.χ. οδοποιία, επιδότηση ερευνητών και προστασία του περιβάλλοντος.   

Μάθετε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία επωφελείται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και για τα ταμεία ανάκαμψης στη χώρα ή την περιφέρειά σας.