Glavni sadržaj

Pregled 

Politički sustav

Francuska je polupredsjednička republika, kojoj je na čelu vlade premijer, kojeg imenuje predsjednik, izravno izabrani šef države. Državno područje Francuske sastoji se od 18 administrativnih regija: 13 metropolitanskih područja (tj. kontinentalna Francuska) i pet prekomorskih regija. Svih pet prekomorskih regija, uključujući Sveti Martin (francuski teritorij u Karipskom moru) smatraju se dijelom Europske unije te imaju status najudaljenijih regija. Strasbourg je jedno od tri službena sjedišta europskih institucija, uz Bruxelles i Luxembourg. 

Trgovina i gospodarstvo

Francuska je na jedanaestom mjestu u Europskoj uniji prema BDP-u po stanovniku, koji iznosi 35 500 EUR (prosjek EU-a). Francuski udio u ukupnom BDP-u EU-a iznosi 17,2 %.  

(Izvor: Eurostat – podaci o BDP-u po stanovniku i BDP-u) 

(Izvor: Eurostat – podaci o izvozu i uvozu)   

Francuska u EU-u  

Proračun i financiranje

Koliko Francuska plaća u proračun EU-a, a koliko dobiva iz njega?  

Proračun EU-a omogućuje da Europa bude demokratska i konkurentna sila u kojoj vladaju mir i blagostanje. Koristi se za financiranje prioriteta EU-a i velikih projekata koje većina država članica ne bi mogla financirati samostalno.    

Koristi od članstva u EU-u znatno nadmašuju iznos koji države članice uplaćuju u proračun, a primjeri su brojni. Sve države članice sudjeluju u jedinstvenom tržištu, zajednički pristupaju rješavanju pitanja migracija, terorizma i klimatskih promjena te imaju konkretne koristi kao što su bolja prometna infrastruktura, modernizirane i digitalizirane javne usluge i najsuvremenija medicinska skrb.   

Iznosi koje svaka država članica uplaćuje u proračun EU-a pravedno su raspoređeni: što je gospodarstvo neke zemlje veće, to ona više uplaćuje, i obrnuto.  

Proračun EU-a nije samo uzimanje i davanje – njegova je svrha Europu i svijet učiniti boljim mjestom za sve nas.    

Rashodi i prihodi u proračunu EU-a po zemlji i godini  

Projekti koje EU financira u Francuskoj   

Novcem iz proračuna EU-a financiraju se programi i projekti u svim državama članicama, primjerice za gradnju cesta, subvencioniranje istraživanja i zaštitu okoliša.   

Doznajte više o prednostima financiranja EU-a za Francusku i sredstvima za oporavak zemlje ili određene regije.