Direct la conținutul principal

Prezentare generală 

Sistem politic

Belgia este o monarhie constituțională federală în care regele este șeful de stat, iar prim-ministrul este șeful de guvern într-un sistem pluripartit. Puterea decizională este împărțită pe trei niveluri de guvernare: guvernul federal, guvernele celor 3 comunități lingvistice (flamandă, franceză și germană) și guvernele celor 3 regiuni (Flandra, Regiunea Bruxelles-Capitală și Valonia). Din punct de vedere juridic, aceste guverne sunt egale, dar fiecare are puteri și responsabilități în domenii diferite. Capitala Belgiei, Bruxelles, este unul din cele trei sedii oficiale ale instituțiilor europene, alături de orașele Luxemburg și Strasbourg. 

Comerț și economie

Belgia se situează pe locul al șaselea în Uniunea Europeană în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cu un PIB de 42 400 EUR, cu mult peste media UE (35 500 EUR). PIB-ul țării reprezintă 3,4 % din PIB-ul total al UE.  

(Sursă: Eurostat - PIB-ul pe cap de locuitor și PIB-ul în cifre)   

(Sursă: Eurostat - exporturile și importurile în cifre)   

Belgia și Uniunea Europeană  

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Belgia de la UE?  

Bugetul UE este instrumentul menit să garanteze că Europa rămâne o forță democratică, pașnică, prosperă și competitivă. UE îl utilizează pentru a-și finanța prioritățile și proiectele mari pe care majoritatea țărilor UE nu le-ar putea finanța pe cont propriu.    

Beneficiile care decurg din statutul de membru al UE depășesc cu mult valoarea contribuțiilor la bugetul UE, așa cum o arată numeroase exemple. Toate statele membre beneficiază de pe urma participării la piața unică, a unei abordări partajate a provocărilor comune legate de migrație, terorism și schimbările climatice, precum și a unor câștiguri concrete precum îmbunătățirea infrastructurii de transport, modernizarea și digitalizarea serviciilor publice și tratamentele medicale de vârf.   

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul UE este calculată în mod echitabil. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.  

Când vorbim despre bugetul UE, nu vorbim despre cât dăm și cât primim, ci despre ce putem face împreună pentru un trai mai bun pentru toți oamenii, în Europa și în lume.    

Cheltuielile și veniturile bugetului UE, pe țări și pe ani  

Proiecte finanțate de UE în Belgia   

Banii din bugetul UE contribuie la finanțarea de programe și proiecte în toate țările din UE. De exemplu, sunt folosiți pentru a construi drumuri, pentru a acorda granturi pentru cercetători, pentru a proteja mediul etc.   

Aflați mai multe despre modul în care beneficiază Belgia de fondurile UE și de fondurile de redresare la nivel de țară sau de regiune.