Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés 

Államforma, politikai rendszer

Dánia alkotmányos monarchia. Az ország parlamenti (képviseleti) rendszerrel rendelkezik, amelyben a kormány élén a miniszterelnök áll, az államfő pedig az uralkodó, akinek kizárólag protokolláris és reprezentatív feladatai vannak. A Dán Királyságnak Grönland és a Feröer szigetek is a részét képezik. Ez a két ország, mely az Atlanti-óceán északi térségében fekszik, széles körű autonómiával rendelkezik, és nem tagja az Európai Uniónak. 

Kereskedelem és gazdaság

Dániában az egy főre jutó GDP 48 400 euró, ami jóval meghaladja az uniós átlagot (35 500 euró). Ezzel az értékkel Dánia a 3. helyen áll az uniós országok között, és az EU teljes GDP-jének 2,3%-át termeli meg.  

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)   

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import)   

Dánia az EU-ban  

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Dánia a közös kasszába, és mennyit kap onnan?  

Az uniós költségvetés eszköz, mely azt hivatott biztosítani, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.    

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.   

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. A nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményű tagállamok pedig kevesebbel járulnak hozzá az uniós büdzséhez.  

Az uniós költségvetés nem arról szól, mennyit adunk és mennyit kapunk, hanem arról, hogy közös erővel tegyünk azért, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindnyájunk számára.    

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként  

Uniós finanszírozású projektek Dániában   

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.   

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Dániában, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Dániában az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.