Direct naar de inhoud

Overzicht 

Staatsbestel

Denemarken is een constitutionele monarchie. Het heeft een representatief parlementair stelsel met een premier als regeringsleider en een koning met louter representatieve en ceremoniële taken als staatshoofd. Het koninkrijk omvat ook 2 autonome landen in de Atlantische Oceaan die geen EU-lid zijn: de Faeröer en Groenland. 

Handel en economie

Denemarken staat met 48.400 euro op de derde plaats in de Europese Unie wat bbp per hoofd van de bevolking betreft, ruim boven het EU-gemiddelde (35.500 euro). Daarmee is Denemarken goed voor 2,3 % van het totale bbp van de EU.  

(Bron: Eurostat - cijfers voor bbp per hoofd van de bevolking en bbp)   

(Bron: Eurostat - cijfers voor in- en uitvoer)   

Denemarken in de EU  

Begroting en financiering

De EU: hoeveel betaalt en ontvangt Denemarken?  

De EU-begroting staat borg voor een democratisch, vreedzaam, welvarend en concurrerend Europa. De EU gebruikt haar begroting om prioriteiten en grote projecten te financieren die de meeste afzonderlijke EU-landen alleen niet zouden kunnen financieren.    

De voordelen van het EU-lidmaatschap zijn aanzienlijk groter dan de omvang van de bijdragen aan de EU-begroting. Zie onderstaande voorbeelden. Alle lidstaten genieten de voordelen van de eengemaakte markt en van een gezamenlijke aanpak van de gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van migratie, terrorisme en klimaatverandering, en concrete voordelen zoals een betere vervoersinfrastructuur, gemoderniseerde en gedigitaliseerde overheidsdiensten en geavanceerde medische behandelingen.   

De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht bepaald. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt.  

De EU-begroting draait niet om geven en nemen, maar om een collectieve bijdrage om van Europa en de wereld een betere plek voor iedereen te maken.    

Uitgaven en ontvangsten uit de EU-begroting per land en per jaar  

Door de EU gefinancierde projecten in Denemarken   

Met bijdragen uit de EU-begroting worden programma’s en projecten in alle EU-landen gefinancierd, zoals de aanleg van wegen, het subsidiëren van onderzoekers en milieubescherming.   

Lees meer over hoe Denemarken profiteert van EU-financiering en herstelfondsen in uw land of regio.